Først og fremst: Alderdom er ingen sykdom i seg selv. Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan ta vare på og gi aldrende katter et godt liv.
Men immunforsvaret svekkes med alderen og risikoen for sykdom øker. Mange av disse sykdommene finnes det behandling for. Blir sykdommen oppdaget tidlig og behandling satt i gang, er sjansen større for at sykdommen kan holdes under kontroll.
Katter er flinke til å skjule tegn på sykdom. Selv eiere som følger godt med, kan gå glipp av viktige symptomer. Regelmessig sjekk hos dyrlege – minst en, men gjerne to ganger i året, er viktig hjelp for å passe på katten din.
Når er katten gammel?
Når regner man så pus som gammel? Ulike kilder bruker litt ulike tall. Man kan si at en katt på ti år kan sammenlignes i alder med et menneske i 50–årene. En 15 år gammel katt tilsvarer menneskealder som er tidlig i 70–årene.
De fleste katter har noen aldersrelaterte endringer innen de er tolv år. Noen får slike endringer tidligere.
De sover gjerne mer enn før og er generelt mindre aktive. De kan gå opp eller ned i vekt, og de kan ha problemer med å klatre eller hoppe opp til favorittplassene sine.
Tannproblemer er vanlig. Det kan gi smerter og katten kan få problemer med å spise.
Nyresykdom, høyt blodtrykk og høyt stoffskifte er sykdommer som ofte rammer eldre katter.
Symptomer på sykdom
Symptomer som bør føre til kontakt med dyrlege inkluderer:
- At katten drikker mye (mer enn før) og tisser mye
- Dårlig matlyst
- Vekttap
- Dårlig ånde
- Sår munn
- Oppkast
- Slapphet
- Katten spiser mye, men går likevel ned i vekt
- Katten endrer oppførsel
Symptomene over kan være tegn på flere ulike sykdommer.
Mange tror at katter (og hunder) gjennomgår uunngåelige fysiske, psykiske endringer og endringer i oppførsel ene og alene på grunn av alder. Men det kan være tegn på sykdom som kan behandles. Dyrleger kan gi medisinsk pleie og råd som kan bidra til at eldre familiedyr opprettholder god livskvalitet.
Gamle katter ble mer hengivne
I en britisk studie ble det samlet inn informasjon fra katteeiere som hadde katter som var over 11 år. Forskerne fikk svar fra 1236 personer i 1995, og fra 883 personer i perioden 2010 til 2015.
Den vanligste endringen i oppførsel som ble registrert hos den aldrende katten, var at de ble mer hengivne mot eierne. Dette ble rapportert inn av over halvparten av katteeierne i 1995 og av 35 prosent i den siste perioden. Kattene ble også mer snakkesalige, særlig om kvelden, og de tisset mer i huset.
De fleste av kattene hadde vært hos dyrlege etter at de ble 11 år. Den vanligste årsaken var vaksinasjon. Deretter fulgte tannsykdom, nyresykdom og urinveissykdom som vanligste årsaker i 1995.
I perioden 2010–2015 var vanligste årsaker vaksinasjon, tannsykdom, nyresykdom og høyt stoffskifte.
Katter kan endre oppførsel på grunn av alder og de kan utvikle sykdommer som er underdiagnostiserte og kan behandles. Dyrleger bør spørre eierne om kattene har endret oppførsel, fordi det kan være tegn på tilstander som kan behandles, konkluderer forskerne.
Aldersrelaterte endringer
Akkurat som hos mennesker, svekkes kattens immunforsvar når den blir eldre. Det betyr at den kan ha lettere for å bli syk.
Uttørking – dehydrering, rammer oftere eldre katter og kan være en følge av ulike tilstander. Dette kan redusere blodsirkulasjonen.
Les også: Drikker katten nok?
Huden kan bli tynnere, mindre elastisk og tåler ikke like mye som før.
I likhet med mennesker taper katter også muskelmasse og beinmasse med alderen. Eldre katter har ofte nedsatt luktesans og smakssans, som igjen kan virke inn på appetitt. For å best mulig ivareta muskelmasse og redusere sjansen for at katten blir veldig tynn, kan det være nødvendig med spesialtilpasset og særlig næringsrikt fôr. Be gjerne dyrlegen om råd.
En studie som har sett på hva slags mat som appellerer til eldre katter, fant at gamle katter foretrekker varm mat.
Gamle katter har oftere problemer med å stelle pelsen sin selv. Det kan føre til floker og vonde klumper i pelsen. Klørne kan bli tykkere og mer sprø.
Du bør børste katten hver dag for å hjelpe den å pleie pelsen, og klippe klørne om du ser at det er nødvendig.
Leddgikt kan føre til at katten beveger seg mindre enn før. Kanskje er det vondt å gå i trapper, eller å måtte hoppe opp til høye steder.
Nedsatt syn og hørsel er ikke uvanlig. Dersom du vet at katten din har problemer med syn eller hørsel, bør du tenke over hvordan du nærmer deg katten din, slik at du ikke skremmer den.
En katt som ser og hører dårlig, bør holdes inne for å være trygg for biler og rovdyr.
Slik hjelper du katten
Dette kan du gjøre for å hjelpe din gamle katt:
- Sørg for at katten har enkel tilgang til det den trenger: ha kattedo, matskål og vann samlet på ett plan, slik at katten slipper å gå i trapper.
- Dersom katten fortsatt bruker hele huset: plasser kattedo, matskål og vann på flere steder i huset, slik at katten enklere får tilgang til det den trenger.
- Bruk kattedo med lave kanter.
- Ikke plasser ting katten trenger i høyden. Lag gjerne «trapp» til katten slik at den fortsatt kan komme seg opp til favorittplassene sine.
- Vær på vakt for symptomer. Dersom katten endrer oppførsel, bør du be dyrlege om råd.
- Ta katten med til sjekk hos dyrlege en til to ganger i året.
- Pass på at katten har et lunt og godt sted, uten trekk, der den kan sove.
- Hjelp katten med pelsstell og kloklipp
Eldre katter er ikke glade i forandring. De trenger ro. Dette er ikke tiden til å introdusere et nytt dyr i familien.
Dersom du skal reise bort, forsøk å finne noen som kan passe katten hjemme hos deg.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Mer enn halvparten av katter i 11 – 15– års alder rammes av kognitiv svikt, altså endringer i oppførsel som kan minne litt om demens hos mennesker. Kognitiv svikt hos eldre katter kan du lese om her.
Kilder:
VCA Animal Hospitals: Helping our senior cats age gracefully
Forfatter: Llera R.
Veterinary Sciences, 7 (3), 2020: Prevalence of Disease and Age-Related Behavioural Changes in Cats: Past and Present
Forfattere: Sordo L, Breheny C, Halls V, Cotter A, Tørnqvist–Johnsen C, Caney SMA, Gunn–Moore DA.
Cornell Feline Health Center: Loving care for older cats
Cornell Feline Health Center: Health issues with the older cat
Fetch by WebMD: Aging cats: Behavior changes, problems, and treatments
Blue Cross: Health issues with the older cat