Dyr og folk

Katt: Floker og sammenfiltret pels

Katter, og særlig langhårede katter, kan få floker og sammenfiltret pels som gir smerter og ubehag. Disse må fjernes, men dyrleger advarer mot å bruke saks.

Noen ganger kan katter få floker i pelsen, som utvikler seg til sammenfiltrede pelsklumper. Dette kan skape irritasjon, kløe og smerte hos katten.

Undersøk om floken skjuler et sår

For å løse flokene må du være forsiktig og tålmodig. Først bør du varsomt undersøke om den sammenfiltrede pelsen skjuler et sår. Dersom dette er tilfelle, bør du kontakte dyrlege for eventuelt sårstell og hjelp til å fjerne den sammenfiltrede pelsen.

Dersom flokene ikke er veldig ille, kan du forsøke å kamme dem ut, men ofte kan dette ta lang tid, og katten kan miste tålmodigheten. Husk at hver gang du kammer i en floke, vil dette lugge katten.

Løveklipp

Dersom det er vanskelig å bli kvitt flokene selv, eller katten har flere områder med sammenfiltret pels og store floker, kan det være fornuftig å få dyrlegen til å barbere bort pelsen. Katter med mye floker vil ofte bli barbert i en «løveklipp» – som vil si at pelsen på kroppen blir barbert, men ikke pelsen på hodet og halen.

Det anbefales ikke å klippe bort de sammenfiltrede områdene med saks. Årsaken er at flokene ofte ligger så tett inntil huden at du risikerer å klippe i den.

Floker og sammenfiltret pels kan i ytterste fall føre til sår og hevelser i beina.

Eldre katter og katter med overvekt plages hyppigere

Mange katter får lettere plager med floker og sammenfiltret pels med alderen. Smerter og plager som betennelse i ledd (artritt) fører ofte til at katten ikke lenger når tak i hele kroppen og får til å stelle seg selv like godt som før. Katter som er overvektige eller lider av fedme får også oftere problemer med pelsstellet, og det samme gjelder katter som er syke.

Regelmessig pelsstell forbygger vonde floker og sammenfiltret pels.

Kilder:

VetWest: The coat, matting, stains and contamination

Vetconsm.com: Older cats and matted fur

PetMD.com: Pet grooming: How to handle matting in dogs and cats

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook