Dyr og folk
   

Hunden gjesper – hva betyr det?

Hunder gjesper når de er trøtte og når de kjeder seg, men gjesping hos hunder kan også være et tegn på stress.

Både hos mennesker og dyr ser det ut til at gjesping bidrar til å kjøle ned hjernen, noe som kan føre til økt årvåkenhet. Men utstrakt gjesping kan også være et tegn på stress eller engstelse hos hunder. Et typisk stressgjesp varer gjerne lenger enn et gjesp som følge av trøtthet. Det kan også virke mer intenst.

Hunden vår gjesper for eksempel mens hun står på «bli» og venter på å få en godbit.

Brukes til å roe ned andre hunder

En mer aggressiv hund kan også bli møtt med et gjesp fra en annen hund. Dette er for å signalisere at den ikke ønsker å komme i konflikt med den andre, altså for å roe ned den aggressive hunden slik at den bryter ut av det aggressive mønsteret. Å gjespe i slike sammenhenger er ikke et tegn på underdanighet, men en form for pasifisering.

Flere studier har antydet at gjesping er smittsomt ikke bare blant mennesker, men også blant andre sosiale flokkdyr, som hunder, ulver, undulater, sjimpanser, og hos dyr som ikke er flokkdyr – som orangutanger.

Annonse

Kan gjesping smitte fra menneske til hund?

Her har ulike studier funnet ulike resultater. I en studie fra 2008, så 29 hunder et menneske gjespe eller gjøre andre bevegelser med åpen munn (som en kontroll til gjespingen).

21 av hundene gjespet når de så et menneske gjespe, men ingen av dem gjespet da de så kontrollatferden. Ifølge forskerne tyder dette på at smittsom gjesping ikke er begrenset til primater, og at hunder har kapasitet til grunnleggende empati. Ettersom gjesping er kjent for å justere opphisselse, kan smittsom gjesping bidra til å koordinere interaksjon og kommunikasjon mellom hund og menneske, skriver forfatterne.

En studie fra 2013 fant at hunder lettere lot seg smitte av menneskers gjesping dersom eieren gjespet, enn om en fremmed gjespet.

Ifølge en studie fra 2020 er resultatene fra studier som har vist at gjesp kan smitte fra mennesker til dyr, kontroversielle. Det blir også diskutert om dette er et tegn på empati eller ikke, skriver de. Forfatterne av denne studien fant ikke at gjesping smittet fra menneske til hund, men behandling med oksytocin reduserte andel gjesping hos hunder.

Oksytocin er et hormon som blant annet fremmer utskillelse av melk fra brystene.  Det har også betydning for sosial tilknytning og tillit mellom individer.

Ingen klare svar

Forfatterne av denne studien fant også at det var en sammenheng mellom tegn på stress (slikking rundt munnen) og antall gjesp. De konkluderte med at hundenes gjesping i denne situasjonen (studien) i stor grad var knyttet til situasjonsstress.

Både årsaken til gjesping og om det kan smitte mellom mennesker og dyr, er et fenomen som engasjerer mange forskere. Ingen kan så langt gi helt klare svar på disse spørsmålene.

Annonse

Kilder:

Biology Letters: Dogs catch human yawns, 2008.

Forfattere: Joly-Mascheroni RM, Senju A, Shepherd AJ.

National Geographic: Many mammals are contagious yawners—this might be why, 2021.

Forfatter: Bates M

American Kennel Club: Why do dogs yawn? 2017

Forfatter: Finlay K

Applied Animal Behaviour Science: The effect of oxytocin on yawning by dogs exposed to human yawns, 2020

Forfattere: Kis A, Toth K, Kaniszar O, Topal J

Store medisinske leksikon: Oksytocin

Forfatter: Berg, JP.

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse