Dyr og folk
   
Katt som sitter på murkant og ser opp. Hvit murvegg i bakgrunnen.

Katter som leker: apport – når katten får bestemme reglene

Apport er ikke bare for hunder – mange katter liker også slik lek. Men når kattene leker, vil de gjerne ha kontroll på leken.

Mange katter (inkludert vår katt, Cira) lærer seg apport på egen hånd, uten noen form for opplæring fra eierens side. I de fleste tilfeller tar katten initiativ til leken – og den avslutter også leken. Dette tyder på at katter leker når de vil, og som de vil, – som det meste av det de holder på med.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Scientific Reports i desember 2023.

Selv har vi en katt (Cira) som synes apport er veldig gøy. Det er hun som bestemmer når hun vil leke, hun jager helst sammenkrøllet papir og korkene til drikkekartonger, og hun leker helst med mannen min.

Katter, lek og apport

Lek kan ha flere funksjoner hos ulike arter. Dette inkluderer vedlikehold av sosiale bånd, bedre kroppskontroll, og utvikling av verdifulle jakt – eller andre egenskaper som er viktige for overlevelse. Det kan også være stressreduserende.

Katter leker oftere alene enn for eksempel hunder gjør. Motivasjonen for å leke med ting kan dermed være ulike hos de to artene. Hos katter kan for eksempel apport være mindre sosialt motivert enn det er hos hunder.

Apport – der hunden eller katten henter en ting som et menneske har kastet, er en veldig vanlig lek blant hunder og eiere. Hos hunder ser man at slik lek er stressdempende og bidrar til bedre motoriske ferdigheter.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Plukket opp atferden spontant

Funnene i den aktuelle studien er neppe overraskende for katteeiere, men det er den første studien som har dokumentert og utforsket denne lekeatferden hos katter.

Forskerne laget en nettbasert spørreundersøkelse som de sendte til katteeiere som hadde, eller hadde hatt, katter som likte å leke apport. De fikk svar fra 924 katteeiere som representerte totalt 1154 katter. Svarene kom fra katteeiere fra ulike deler av verden.

De fleste av kattene som lekte apport hadde ikke blitt trent til å gjøre det. De hadde plukket opp atferden spontant. Det kom også frem at de fleste begynte å leke slik før de var ett år gamle. Tingene de oftest hentet var leker, sminke og sfæriske (kuleformede) gjenstander. I omtrent halvparten av tilfellene var det katten som tok initiativ til leken, mens det i 22 prosent av tilfellene var var eieren som tok initiativ.

Forfatterne av studien forklarer at kattene likte å ha kontroll. Da koser de seg mer og leker med mer entusiasme.

Man vet ikke noe om hvor stor andel av katter som liker apport. Studien gir heller ikke svar på hvorfor noen katter liker dette.

De fleste av kattene i undersøkelsen bodde ikke sammen med en hund. Av de kattene som bodde sammen med hund(er) var det kun 106 som bodde sammen med hunder som drev med apport.

Vær oppmerksom på hva katten vil

Det går an å trene opp katter til å gjøre apport ved hjelp av belønning, men forskerne påpeker at ikke alle katter kommer til å ha lyst til å gjøre det. Akkurat som oss mennesker er de personligheter med ulike preferanser.

Vær heller oppmerksom på hva katten har lyst til å leke med, og hvordan katten vil leke, råder forfatterne.

Lek er gunstig for både katt og eier. Det kan forebygge aggresjon mot mennesker, bedre eierens forståelse for katters kommunikasjon og forståelsen for kattens behov.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Trening av mennesker

En av katteeierne i undersøkelsen fortalte at katten hans var helt besatt av apport. «Han slipper leker i ansiktet mitt midt på natten. Jeg vil ikke oppfordre den til det, jeg verdsetter nattesøvnen min for mye!»

Her i huset har vi erfart at selv om katter kanskje ikke kan trenes til å lære apport, finnes det katter som kan trene mennesker til det.

For et par uker siden satt Cira på bordet og slo ned en ball av sammenkrøllet papir. Straks biten landet på gulvet, løp mannen min frem, hentet den og la den tilbake på bordet. Først etter å ha gjentatt dette noen ganger, retter han seg opp, ser lattermildt på meg og sier: – Hei! Nå er det hun som leker apport med meg!

De har det i hvertfall gøy sammen. Og det er det som teller!

Andre artikler om katter:

Katter som leker – et tegn på god dyrevelferd

Hvorfor maler katter?

Katter blir mer interesserte når vi snakker babyspråk til dem

Slik lokker du på katten

Kattejakt

En uhyggelig reise med to katter

Kilder:

Scientific Reports 13, 2023: Fetching felines: a survey of cat owners on the diversity of cat (Felis catus) fetching behaviour

Forfattere: Forman J, Renner E, Leavens DA

Smithsonian Magazine: Like Dogs, Some Cats Will Play Fetch—but Mostly on Their Own Terms

Forfatter: Kuta S

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse