Hvordan spiller katters lek og lekenhet inn på livskvalitet? Lek og lekenhet er ofte sett som et tegn på god dyrevelferd og kan bidra til å danne tettere bånd mellom mennesker og dyr. Man ser gjerne at dyr som har god helse, får dekket viktige behov, og som ikke er truet av rovdyr ofte er lekne. Hos tamme katter som lever som familiedyr avhenger alle disse faktorene av menneskene de bor med og forholdet dem i mellom.
Syke, skadde og stressede dyr vil være mindre lekne.
Forsket på katter og lek
Forskerne bak en studie som ble publisert i tidsskriftet Animal Welfare i januar 2023 har sett nærmere på nettopp dette. I innledningen til studien skriver de at lek antagelig vil påvirke dynamikken og kvaliteten på forholdet mellom katt og eier. Lek kan også være viktig for å forme og holde vedlike sosiale egenskaper og kommunikasjon mellom ulike arter.
Forskerne undersøkte faktorer knyttet til lek opp mot fire utfall som kan knyttes til katters velferd. Disse var:
- Katters livskvalitet
- Forholdet mellom katt og eier
- Problematferd
- Atferdsendringer
Forskerne utformet et spørreskjema som ble delt på nett med spørsmål knyttet til nettopp disse faktorene.
Deltagerne
De fikk svar fra 1591 katteeiere fra 55 ulike land. Deltagerne var over 18 år og måtte ha en katt som var eldre enn ett år. Omtrent halvparten av deltagerne var fra Australia og over 90 prosent identifiserte seg som kvinner. De fleste av kattene (70 prosent) var innekatter i alderen 3-5 år.
Katter som lekte ofte hadde bedre livskvalitet
Leker som ble registrert i studien inkluderte blant annet apport, lek med catnip-leker, leker med lyd i, lek med hendene, lek med esker, bruk av digitale leker, leker som var festet til en stang, laserpekere, lek som involverte mat, å jage hverandre og å trene på triks.
Resultatet fra studien viste at lekenhet og at man lekte ofte, var forbundet med bedre livskvalitet hos katten. At man lekte ofte hver dag , at man lekte ulike leker, at både katt og eier tok initiativ til lek, og at eieren var leken, var forbundet med et bedre forhold mellom katt og eier, skriver forfatterne.
Høyere livskvalitet hos innekatter
De fant også at innekattene i studien hadde høyere livskvalitet og et bedre forhold til eierne enn katter som fikk gå ute. Hos katter som ikke fikk mulighet til å leke, fant de atferdsendringer knyttet til stress.
Lek kan være en viktig faktor for å måle og holde vedlike katters velferd. Fremtidige studier bør se på hvordan lek påvirker katters velferd og forholdet mellom katt og eier.
Våre valg – kattens omgivelser
Katteeiere er ansvarlige for valg knyttet til kattens omgivelser og helse. Valgene vi tar for dem kan ha alvorlige konsekvenser. For eksempel kan det vi opplever som problematferd, som kloring på møbler, være naturlig atferd for katter. I verste fall kan dette føre til at katten blir avlivet eller omplassert, skriver forskerne.
I studien fant de at eiere som ikke hadde lekt med katten på en stund oftere opplevde at katten mjauet mer og ble mer oppmerksomhetssøkende. Den kunne også ha mer aggressiv og destruktiv oppførsel.
Kvalitet viktigere enn kvantitet
Hvor mye tid som ble brukt på lek så ikke ut til å ha stor innvirkning på katters livskvalitet, men hvor mange ulike leker katter ble engasjert i hadde en betydelig innvirkning. Med andre ord var kvaliteten på lekingen viktigere enn kvantiteten.
Større variasjon i type leker førte til at kattene kjedet seg mindre. Mennesker som brukte få leker så også ut til å kjede seg mer, noe som førte til mindre lek. Med andre ord kan variasjon være positivt for både katt og eier. Katt og eier så også ut til å ha best forhold når de byttet på å ta initiativ til lek. Dette krever god kommunikasjon, som igjen kan bidra til et bedre forhold.
Innekatter og livskvalitet
Tidligere forskning har antydet at katter som får gå ute har høyere livskvalitet. I denne studien fant de at innekatter hadde høyere livskvalitet. Forskerne tror at det kan være flere årsaker til det. Et godt forhold til eieren var viktig for kattens livskvalitet. Eiere av innekatter hadde bedre muligheter til å observere kattens helsetilstand og vil raskere fange opp om den har behov for helsehjelp. Eierne av innekatter har også flere muligheter til å delta i berikende aktiviteter – som lek. Og innekatter kan ha andre preferanser og behov enn utekatter. Kanskje er katteeiere som holder katten sin inne mer bekymret for kattens trygghet. Kanskje kan de også være mer villige til å leke, noe som igjen kan øke kattens livskvalitet, spekulerer de.
Begrensninger
Studien har flere begrensninger. Først og fremst fordi svarene ble samlet inn via spørreskjema på nett. Forskerne fikk ikke førstehånds tilgang til dyrenes atferd. Selvrapportering kan medføre at man husker feil. At deltagerne selv meldte seg på, kan og ha virket inn på resultatet. De som deltok var kanskje mer opptatt av katters velferd enn befolkningen (inkludert katteeiere) generelt er.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Andre artikler om katter:
Demens hos katter: symptomer og råd
Har du en gammel katt? Slik tar du best mulig vare på den
Katten Aksel kom til Trondheim i motorrommet på en buss
Kilde:
Animal Welfare, januar 2023: Cats just want to have fun: Associations between play and welfare in domestic cats
Forfattere: Henning J, Nielsen T, Fernandez E, Hazel S