Foto: Jørgen Kvam
Deltagerne i studien fikk kun se ansiktet til hunden, og de fikk ikke hjelp av lyder som stemte med hundenes uttrykk.
Den aktuelle studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLOS ONE i juli 2023.
Ansiktsuttrykk er en viktig form for sosial kommunikasjon hos en rekke arter. Likevel har det vært lite oppmerksomhet knyttet til menneskers evne til å oppfatte hunders sinnsstemning, skriver forfatterne i innledningen til studien.
Ansiktsuttrykk som viser ulike følelser blir bearbeidet i store nettverk i visse deler av hjernen. Studier antyder at disse strukturene i hjernen fortsetter å modnes gjennom barndommen og inn i voksen alder, og at evnen til kjenne igjen ansiktsuttrykk ikke modnes for fullt før i voksen alder.
Tidligere studier
En tidligere studie har vist at barn i fire – fem -års alderen har begrenset evne til å forstå hunders kroppsspråk sammenlignet med eldre barn. Dette kan føre til farlige situasjoner. Barn kan for eksempel tro at en hund som flekker tenner smiler, selv om det er en advarsel om å holde avstand.
Noen tidligere studier på dette området har vist at mennesker uten hundeerfaring tolket hunders ansiktsuttrykk like godt som de med hundeerfaring. Andre studier har vist at de med hundeerfaring tolker uttrykkene best. Forskerne ønsket også å få klarhet i om erfaring med hunder påvirket resultatet.
Deltagerne fikk se bilder
Deltagerne i studien ble delt inn i tre grupper. En gruppe besto av 34 voksne mennesker i alderen 25-46 år. Av disse hadde 26 personer hatt hund selv. Den andre gruppen besto av 28 barn på fire år, ti av dem hadde hund i familien. Den tredje gruppen besto av 31 barn på seks år, hvorav 12 hadde hund i familien.
Deltagerne fikk se bilder av nøytrale, sinte/aggressive og glade ansikter til hunder og mennesker. Hundene var av ulike raser.
Alder og hundeerfaring påvirket resultatet
Forfatterne fant at både alder og hundeerfaring påvirket resultatet. Aggressive hundeansikt ble oftere rangert riktig av voksne enn av fire-åringer, uavhengig av hundeerfaring. Rangeringene seks-åringene og de voksne gjorde av hundenes uttrykk var like.
Glade ansikter – hos både mennesker og hunder – ble riktig gjenkjent i alle gruppene.
Barn rangerte aggressive hunder som mer positive og mindre opphisset enn de voksne gjorde. Deltagere uten hundeerfaring rangerte aggressive hunder som mer positive enn deltagere med hundeerfaring gjorde. Barn rangerte også aggressive hunder som mer positive og mindre opphisset enn de rangerte bildene av aggressive mennesker.
Barn rangerte aggressive mennesker mer riktig
Et interessant funn i studien var at fire-åringene og seks-åringene rangerte aggressive mennesker mer riktig enn de voksne. Voksne rangerte aggressive mennesker som mer positive og mindre opphisset.
Forfatterne spekulerer i om de voksne deltagerne ikke oppfattet de aggressive uttrykkene til menneskene på bildene som seriøse.
Alle aldersgruppene rangerte glade mennesker som mer positive enn glade hunder.
Forfatterne konkluderer med at både alder og hundeerfaring påvirket hvor godt man korrekt identifiserer hunders sinnsstemning, Dette gjelder særlig aggresjon.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Andre artikler om hunder:
- Bedre kunnskap om hunders signaler kan redusere risikoen for bitt
- Hunders atferd er knyttet til gener
- Hunder lukter når mennesker er stresset
- Ekstrem redsel hos hunder kan behandles
- Kastrering kan gi hunder lenger levetid og bedre helse
Kilde:
PLOS ONE, juli 2023: Matters of development and experience: Evaluation of dog and human emotional expressions by children and adults
Forfattere: Törnqvist H, Höller H, Vsetecka K, Hoehl S, Kujala MV