Dyr og folk
   
Svart og hvit kattunge som står på bakføttene og trykker forpotene mot hverandre. Katten står på en murkant, under en grønn busk.

Når dyr gråter

Hva skjer når mennesker får se bilder av dyr der det er redigert inn tårer på bildene? Får vi et annet inntrykk av dyrene og hvor aggressive eller vennlige de er da, sammenlignet med når vi ser uredigerte, tåreløse bilder?

Det har forskere sett nærmere på i en artikkel som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLOS ONE i 2021.

Å se noen gråte virker på oss som et tegn på at den som gråter trenger hjelp og kan dermed føre til at den som gråter får mer støtte. Folk ser på andre personer som gråter som mer vennlige, og man er gjerne mer villig til å hjelpe dem.  Forskning tyder på at (emosjonelle) tårer kan ses som en naturlig måte å bremse aggresjon. Den som gråter fremstår som en som trenger hjelp og som ikke er i stand til å forsvare seg så godt.

Brukte bilder av fem ulike dyrearter

For å se hvor stor effekt tårer har på oss, redigerte forfatterne av den aktuelle studien inn tårer på bilder av dyr med nøytrale ansiktsuttrykk. Dyr feller ikke tårer av emosjonelle grunner (det kan renne tårer fra øynene deres, men det knyttes ikke opp mot dyrets følelser) og passer derfor godt i en analyse der målet er å se hvordan det påvirker oss å se tårer hos andre.

Dyrene forskerne viste bilder av i analysen var hest, sjimpanse, hamster, katt og hund.

Deltagerne i studien var 403 personer som ble rekruttert fra ulike sosiale nettverk og akademiske institusjoner. De ble spurt om hvordan de oppfattet dyrene, for eksempel om de opplevde dem som vennlige eller aggressive. Forfatterne analyserte så sammenligninger av tilbakemeldingene de fikk på bilder med og uten tårer.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Oppfattet dyrene som mer vennlige

Forfatterne fant at på bildene der det var redigert inn tårer, var det langt flere som opplevde dyrene som triste. Hos dyr som var aggressive førte tårene til at de ble sett som mindre aggressive. En strukturell ligningsmodell bekreftet at tårer i dyreansiktene hadde en betydelig innvirkning på større følelsesmessig intensitet og vennlighet, og førte til en oppfatning om lavere aggresjonsnivå.

Oppfattet hunder og katter forskjellig

Forfatterne gjorde også noen interessante observasjoner om hvordan folk oppfatter katter og hunder, som er de dyreartene flest hadde et forhold til. Begge ble oppfattet som mindre aggressive med tårer. Men folk mente at hunden som var avbildet viste mer intense følelser og var mindre aggressiv enn katten. Dette gjaldt også bildet som var uten tårer.

Forfatterne spekulerer på om forskjellen kan skyldes at hunder er lettere å trene enn katter. En tidligere studie foreslår at en slik oppfatning kan tilskrives øyekontakten mellom hund og trener. Mennesker foretrekker å få blikkontakt med andre. Hunder bruker naturlig de samme visuelle signalene som oss. Forskning viser også at hunder er i stand til å vurdere hva vi føler ut ifra våre ansiktsuttrykk. Dette kan ha ført til at mennesker foretrekker øyekontakt med hunder fremfor katter.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Katter på sin side bruker oftere lyder til kommunikasjon. De bruker for eksempel mjauing som minner om barnegråt for å få mat.

Forskerne tror at måten vi oppfører oss mot og oppfatter dyr som vi har levd så tett med i lang tid, har ført til at vi kommuniserer forskjellig med disse dyrene. Med andre ord er vi mer vant til å tolke hva hunder føler ut i fra ansiktsuttrykkene deres, enn katter. Selv katteeiere kan ha problemer med å oppfatte hva en fremmed katt uttrykker, selv om man forstår sin egen katt.

Men også rase, pels, naturlige uttrykk og dyret på bildet, kan ha påvirket resultatet.

Viktig biologisk signal

Forfatterne konkluderer med at kunstige tårer (digitalt endrede bilder) i et dyreansikt, gjorde at mennesker oppfattet dem som mindre aggressive og mer vennlige. Hvor glade deltagerne var i dyr påvirket også hvor vennlig man mente dyret var. Tårer så ut til å forbedre det sosiale forholdet menneskene hadde til dyrene. Forskningen støtter tidligere studier i at tårer er et viktig biologisk signal som er essensielt for ikke-verbal kommunikasjon.

Andre artikler om kommunikasjon og samspill med dyr:

Kilder:

PLOS ONE, mai 2021: When animals cry: The effect of adding tears to animal expressions on human judgment

Forfattere: Picó A, Gadea M

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse