Dyr og folk
   
Illustrasjonsbilde: Glad, lys gyllen hund med krøllete pels graver i sanden på stranda.

Haleskader hos hund

Haleskader hos hund kan variere fra små sår til alvorlige bruddskader, eller nerveskader fra rykk i halen. Selv logring kan i noen tilfeller få alvorlige konsekvenser.

Illustrasjonsfoto: Jørgen Kvam

Hunders hale er en forlengelse av ryggraden og er en kompleks struktur av bein, muskler, nerver og blodkar. Musklene i halen er blant annet viktig for at hunden skal ha kontroll på avføring og urin.  Ettersom halen er ubeskyttet og ofte er i bevegelse, er den også mer utsatt for skader enn mange andre kroppsdeler.

Halen er viktig i hunders kommunikasjonen. En logrende hale kan fortelle om en glad hund, en sint, strittende hale forteller en annen historie, og om halen er klemt mellom beina er dette et signal på frykt.

Forekomst av haleskader hos hund

I en studie fra 2010 så forskerne på forekomst av haleskader hos hunder som kom inn på et utvalg dyreklinikker i Storbritannia. Det ble sendt ut spørreskjema til eiere av hunder med haleskader og til et tilfeldig utvalg av eiere av hunder som ikke hadde haleskader. Totalt ble det registrert 281 haleskader hos 138 212 hunder i perioden 2008–2009.

Resultatene viste at

  • 36 prosent av skadene oppsto i hjemmet
  • 17,5 prosent av skadene oppsto i forbindelse med utendørs aktivitet
  • 14.5 prosent av skadene oppsto fordi hunden fikk halen klemt i en dør
  • Hunder som ble holdt i hundegård hadde høyere risiko for haleskader
  • Hunder som logret i en vid vinkel hadde høyere risiko for skader

Forfatterne fant at engelsk springer spaniel, cocker spaniel, mynder, lurcher og whippet hadde høyere risiko for haleskader enn labrador og andre retrievere.

En annen studie, denne fra Skottland (2014), fant at haleskader var vanligere hos hunderaser som var typiske arbeidshunder.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Ulike haleskader

Dersom hunden din får et mindre sår på halen, kan du rense det, eventuelt smøre det med sårsalve og bandasjere det hjemme. Større sår som blør, eller der det oppstår hevelse eller misfarging rundt såret, trenger veterinærtilsyn.

Brudd i halebeinet kan for eksempel oppstå dersom hunden får halen klemt i en dør, i forbindelse med fall fra seng eller sofa, eller om hunden har blitt påkjørt. Slike skader må ha veterinærtilsyn. Skader som er langt ute mot haletippen er ofte mindre alvorlige enn skader nær haleroten.

Rykk i halen kan føre til alvorlig skade hos hunder (og katter og andre dyr). Det kan skade nerver lenger oppe i ryggraden og kan blant annet føre til at hunden mister kontroll på urin og avføring, eller ikke klarer å tisse eller bæsje uten hjelp. Nervefunksjonen kan komme tilbake, men det kan ta lang tid.

Når logring fører til skade

En logrende hale kan også føre til alvorlige plager. Noen hunder logrer konstant og slår halen mot bordbein, stoler, vegger og andre gjenstander. De gjentatte slagene kan føre til at huden på haletippen blir tørr og sprekker. Noen hunder logrer seg selv til blods. Tilstanden er smertefull for hunden, og det er ofte vanskelig for eieren å hjelpe fordi hunden ikke slutter å logre og dermed forverrer skadene. På sikt kan dette føre til infeksjoner og nerveskader.

Det er viktig å be om råd og hjelp fra veterinær i slike tilfeller. Noen ganger kan sårbehandling, bandasjering og eventuelt krage eller andre hjelpemidler for å hindre hunden i å rive av bandasjen hjelpe. I ytterste fall kan det være nødvendig å amputere ytterste del av halen.

Det er særlig store hunder med kraftige, tynne haler som er utsatt for slike skader. For eksempel labrador, jakthunder, mynde og grand danois.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev. 

Andre artikler om hunder:

Ryggmargsinfarkt hos hund

Hunder og separasjonsangst: er det vondt for hunden å være alene?

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Vi mistet hunden vår da vi var på ferie i Spania

Snakker du babyspråk til hunden? Det gjør hunden mer interessert

Hunden gjesper – hva betyr det?

Demens hos hunder

Hørselstap hos hund

Kilder:

Vet Record 2010, vol. 166 (26): Risk factors for tail injuries in dogs in Great Britain

Forfattere: Diesel G, Pfeiffer D, Crispin S, Brodbelt D

Vet Record 2014, vol. 174 (18): The prevalence of tail injuries in working and non-working breed dogs visiting veterinary practices in Scotland

Forfattere: Cameron N, Lederer R, Bennett D, Parkin T

VCA Animal Hospitals: First aid for tail injuries in dogs

Forfattere: Williams K, Buzhardt L

VetStreet: 4 injuries that can take the wag out of your pets tail

Forfatter: Becker M

PetMD: Happy tail syndrome in dogs

Forfatter: McCormick G

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse