I likhet med mennesker kan også hunder få sykdommer som er knyttet til aldring. En av disse er demens. Demens hos hunder minner om samme tilstand hos mennesker og er en kognitiv sykdom som er relatert til aldring av hjernen. Sykdommen fører til endringer i oppførsel. Den påvirker hukommelse, læring og forståelse.
En studie fra 2022 har vist at risikoen for demens øker med 52 prosent for hvert år etter at hunden har fylt ti år. Hunder som var inaktive hadde syv ganger høyere risiko for å ha demens enn hunder som var aktive. Det er uklart om inaktivitet hos hunder fører til demens, eller om demens fører til inaktivitet. Men en rekke studier om mennesker og demens har funnet at trening kan ha en forebyggende effekt.
Tegn på demens kommer ofte gradvis med milde symptomer i starten, og kan derfor være vanskelig å oppdage. Men tidlig diagnose gjør at man har mulighet til å gjøre tiltak som kan bremse utviklingen av sykdommen. Dersom du mistenker at hunden din kan ha demens, bør du ta kontakt med dyrlege for å få en utredning. En viktig del av utredningen er å utelukke at endringene i oppførsel skyldes annen sykdom.
Tegn på demens hos hunder:
- Hunden virker forvirret eller desorientert. Kanskje kjenner den ikke igjen kjente folk og dyr. Kanskje stiller den seg foran skapdøren når den vil ut istedenfor å gå til ytterdøren.
- Hunden virker mer engstelig enn før og er kanskje mer tilbaketrukket eller mer klengete.
- Hunden husker ikke rutiner eller ting den har lært, reagerer ikke på navnet sitt eller kjente kommandoer.
- Hunden vandrer rundt uten mål og mening, eller den kan stirre blindt ut i luften, på en vegg eller i gulvet.
- En hund som tidligere har vært husren, begynner å tisse eller gjøre fra seg inne.
- Endret døgnrytme. Hunden kan begynne å vandre urolig rundt om natten. Kanskje bjeffer, uler eller klynker den i tillegg. Mer søvn på dagtid er også vanlig.
- Samspill med andre endrer seg. Hunden kan være mindre interessert i å være med mennesker eller andre dyr. Kanskje vil den ikke lenger ha kos.
- Den kan bli mindre aktiv, mindre interessert i omgivelsene, mindre interessert i mat og andre ting den har vært opptatt av før.
Ikke bli sint på hunden selv om den gjør fra seg inne. Den kan ikke noe for det. Sørg for at møter med andre mennesker og dyr blir positive, selv om hunden ikke husker hvem de er.
Slik kan du hjelpe hunden
Sørg for regelmessig oppfølging hos dyrlege – gjerne to ganger i året. Dyrlegen kan foreslå medisiner som kan hjelpe på noen av symptomene, lindre engstelse og bremse sykdomsutviklingen.
Sørg for at hunden har halsbånd med ditt telefonnummer og chip. Da blir det enklere å få den hjem igjen hvis den kommer bort fra deg.
Å holde hunden aktiv, både i form av hyppige turer og mental stimuli kan hjelpe hukommelsen. Gå på snuseturer, lær hunden nye triks (jo da, gamle hunder kan lære nye triks), bruk aktiviseringsleker, la hunden søke etter godbiter og lignende aktiviteter.
Dersom hunden har blitt tregere enn før, bør du tilpasse tempoet ditt til hunden. Ikke tving den til å gå i ditt tempo.
Eksempler på andre tiltak:
- Unngå å ommøblere huset eller flytte rundt på ting.
- Gjør tiltak i huset for å sikre hunden. Trappegrind kan for eksempel være nødvendig.
- Respekter hundens ønsker dersom den ikke vil være med andre mennesker eller dyr.
- Sørg for at hunden har et rolig sted den kan trekke seg tilbake til.
- Nattlys kan hjelpe hunder som vandrer mye om natten.
- Unngå stressende situasjoner.
- Dyrlegen kan anbefale endring av fôr eller eventuelt kosttilskudd som for eksempel inneholder antioksidanter eller omega 3-fettsyrer.
Dersom hunden tisser eller gjør fra seg inne, og dyrlegen har utelukket andre årsaker til dette, kan du forsøke å gå flere små turer med den. Gå en liten tur rett før leggetid. Eventuelt kan man bruke hundebleie på hunden. Husk da å skifte bleie ofte med påfølgende vask, sørg for at hunden er tørr og ren.
Vær tålmodig
Dersom du tenker å skaffe nye familiedyr, for eksempel en ny valp, bør du først forsøke å låne en valp for å se hvordan hunden reagerer. Noen gamle hunder livner til, andre hunder kan ta et slikt tilskudd til familien tungt.
Vær tålmodig, vis hensyn og gi hunden masse kjærlighet. Husk at dette er en sykdom og ikke noe hunden gjør for å være vrang eller vanskelig.
Les også:
Hvilke hunderaser lever lengst?
Sterilisering eller kastrering kan gi hunder lenger levetid og bedre helse
Hunder lukter når mennesker er stresset
Demens hos katter: symptomer og råd
Kilder:
Scientific Reports vol. 12, 2022: Evaluation of cognitive function in the Dog Aging Project: associations with baseline canine characteristics
Forfattere: Yarborough S, Fitzpatrick A, Schwartz SM, Dog Aging Project Consortium
Frontiers in Veterinary Science vol 10, 2023: Sleep and cognition in aging dogs. A polysomnographic study
Forfattere: Mondino A, Cutanzaviti M, Mateos DM, et al.
East Bay Veterinary Clinic: Everything you need to know about dog dementia
Cornell Veterinary College of Veterinary Medicine: Senior Dog Dementia
Fetch by WebMD, 2023: Is my dog dealing with dementia?