Dyr og folk

Hørselstap hos hund

Hunder kan være født døve eller med nedsatt hørsel, eller de kan få hørselstap siden i livet. Årsaker til hørselstap hos hund er blant annet sykdom, betennelser, aldring eller at de har vært utsatt for høye lyder.

Dette ifølge en pressemelding som ble publisert på nettsidene til University of Illinois at Urbana-Champaign. Pressemeldingen omtaler en artikkel som ble publisert i tidsskriftet Topics in Companian Animal Medicine, skrevet av dyrleger fra det aktuelle universitetet. Studien ble ledet av Kari Foss, professor i klinisk veterinærmedisin, og spesialisering i nevrologi.

Hundeeiere og hundetrenere bør være klar over at hunder kan få, eller ha, nedsatt hørsel, særlig når de tar med seg hunder til områder med mye støy.

Bør vurdere hørselsvern

I den aktuelle artikkelen beskriver forfatterne hørselstap hos tre hunder – en jakthund, en narkotikahund og en politihund. En av de tre hundene hadde varig nedsatt hørsel, en ble bedre av behandling, mens den tredje hunden ikke dukket opp til avtalt oppfølging.

Disse tilfellene viser at de som jobber med politi- eller jakthunder bør være oppmerksom på hvor nært hunden skudd blir avfyrt, og vurdere å anskaffe hørselsvern til hunden. Det finnes flere typer hørselsvern til hunder som man kan kjøpe.

Høye lyder kan skade de delikate strukturene i mellomøret og det indre øre. Vanligvis er det da hårcellene i sneglehuset som er skadet, men ekstrem støy kan også skade trommehinnen og de små beina i det indre øret.

Slik avdekkes hørselstap hos hund

Vanligvis blir hørselstap hos hunder oppdaget ved at hunden ikke lenger reagerer på lyder og kommandoer. Medfødt døvhet hos valper kan være vanskelig å oppdage før valpen er skilt fra resten av kullet.

Typiske tegn på hørselstap er at hunden:

  • ikke kommer når du roper på den
  • sover seg gjennom lyder den ellers ville reagert på
  • skvetter ved høye lyder som tidligere ikke plaget den
  • bjeffer mye
  • lager uvanlige lyder

Noen typer hørselstap/årsaker kan behandles

Dersom du mistenker at hunden hører dårlig, bør du ta den med til dyrlegen for å få den undersøkt. Nedsatt hørsel som er forårsaket av infeksjoner, betennelser og polypper kan behandles og i mange tilfeller kan hunden gjenvinne hørsel, skriver forfatterne.

De påpeker at nedsatt hørsel kan utgjøre en risiko for hunder. De hører ikke biler som kommer kjørende, eller andre dyr eller trusler. Ved permanent hørselstap kan hundeeiere finne flere måter å tilpasse seg dette. Blant annet kan man bruke øyekontakt, ansiktsuttrykk og håndsignaler til å kommunisere med hunden.

Nedsatt hørsel ser ikke ut til å påvirke hunders livskvalitet. Da er de langt mer utsatt dersom de mister luktesansen.

Kilder:

University of Illinois at Urbana-Champaign, Illinois News Bureau: Veterinarians: Dogs, too, can experience hearing loss.

 

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook