Robin Eide, eller Robin Kattemannen som han kaller seg i sosiale medier, har også samlet inn penger til katter i nød, donert gaver til en rekke fosterhjem med katt, og til katteeiere som har dårlig økonomi.
Alt startet med at han syntes han hadde litt for lite å gjøre.
For fem år siden pendlet Eide mellom Namsos, der han bodde da, og Sandnes, der kjæresten hans bodde. Men dagene i Sandnes kunne bli lange – han måtte finne noe å holde på med. En dag tok han turen innom Lucasorganisasjonen, en organisasjon som hjelper dyr, og særlig katter, i nød. Organisasjonen holder til i Klepp. Fra før av hadde han ingen erfaring med katter.
– Den første jeg traff da jeg kom inn døren var en diger katt som het Storm. Han sto i gangen og tok imot de som kom. Deretter ble jeg vist rundt i lokalene av de som jobbet der. Lokalet var fullt av katter som var reddet. Noen fikk behandling for sykdom eller skader, og alle ventet på nye hjem, sier Eide.
Ble fosterfar og flyttet til Sandnes
Etter det første møtet med Lucasorganisasjonen dro han hjem. Et par dager senere dro han tilbake. Denne gangen satt to av styremedlemmene i organisasjonen på kjøkkenet med mange kattunger rundt seg. Kattungene var morløse, derfor hadde styremedlemmene sovet der den natten for å passe på dem og gi mat så ofte som de trengte.
– Jeg foreslo at jeg kunne ta dem med meg hjem og passe dem der. Først sa de nei, men samme kveld ringte de meg og jeg ble fosterfar. Jeg hiver meg ofte ut i ting. Tenker at «det er lurt, det gjør jeg», sier han.
Et par uker senere pakket han klær, solgte eiendeler han ikke ville ha med seg, og sa opp leiligheten han leide i Namsos.
Forholdet til hans daværende kjæreste tok slutt etter en tid, men forholdet til kattene hadde bare så vidt begynt.
Som ung ufør trengte han noe meningsfullt å fylle dagene med. Hos kattene kan han bidra med det han klarer og ta pauser når han har behov for det.
-Da kan jeg legge meg på gulvet og kose med kattene, sier han.
Møtet med en sint og redd katt
Kort tid etter at han begynte å jobbe i Lucasorganisasjonen møtte han en katt som var for redd og aggressiv til å bli omplassert. Eide tok katten med seg hjem. Det tok ett år å temme katten. Nå er Murre, som katten heter, en skikkelig kosepus.
Noen måneder senere møtte Eide katten Donald.
– Han var også veldig redd og aggressiv. Den føk rett i ansiktet på folk og ble sett på som en fare for de frivillige. Av og til kan slike reaksjoner komme av at katten har vondt, så vi tok den med til dyrlegen for å få den sjekket. Dyrlegen fant ingenting galt med Donald. Men da jeg så inn i øynene hans, begynte jeg å gråte. Øynene sa: «unnskyld, gi meg litt tid». Jeg sendte en melding til styret om at jeg tok han med meg hjem, sier Eide.
Et halvt år senere var også Donald en kosepus. Det er ingen tvil om at Eide har et spesielt talent for å temme veldig engstelige katter.
Tid, tålmodighet og tillit
– Den første tiden var jeg nesten daglig med ut på redningsoppdrag. Jeg har vært med på å fange inn over 500 hjemløse katter. Nå har vi kommet frem til at det er bedre at jeg bruker tiden på å temme katter som er hos Lucasorganisasjonen, slik at de senere kan få et hjem, sier han.
Han forteller at redde katter trenger temming hele tiden. Det kan ta et halvt år før de er trygge nok til å spise av hånden din. Og det aller viktigste ved temming av redde katter kan oppsummeres med tre bokstaver.
– TTT. Tid, tålmodighet og tillit. Noen katter blir tamme på en uke. Andre kan trenge to år. De trenger tid og de trenger at du er der, sier han.
Lager pakker til katteeiere og fosterhjem
Eide har også en rekke andre prosjekter han jobber med. Et av dem er julegaver og pakker til katter i fosterhjem og katter i hjem med økonomiske problemer. Det begynte med at han så en annonse på Facebook der et dyrlegekontor etterlyste eier av en katt. Katten hadde gått ute alene lenge. Nå var den påkjørt og bragt til dyrlege. Dyrlegen søkte etter eier. Om ingen meldte seg, skulle den avlives.
– Jeg skrev at jeg kunne ta ansvar for katten. For å klare seg måtte den gjennom en operasjon. I løpet av ett døgn fikk jeg samlet inn 30 000 kroner til katten og fraktet henne til en dyrlege som kunne foreta operasjonen. Men katten ble stadig svakere. Den var rett og slett for svak til at de kunne operere den. Til slutt kom vi frem til at det var best om den fikk slippe. Kostnadene til da var på 15 000 kroner. Resten av pengene fant jeg ut at vi kunne gi til andre organisasjoner som reddet katter, og til julegaver til fosterhjem. Pakkene inneholdt kattemat, kattegodteri, katteseng, kattesand, leker og lignende, sier Eide.
Pakkene ble fort populære, men det kostet mye. For å fortsette prosjektet begynte Eide å arrangere nettauksjoner i tillegg til å ta imot donasjoner. Gavene går til fosterhjem og til mennesker med katt som har økonomiske problemer. Det siste året har Eide satt sammen pakker året rundt. Heldigvis synes han fortsatt at det er moro å pakke inn gaver.
Ryddehjelp og økonomisk hjelp
Eide tilbyr også hjelp til katteeiere som sliter med å rydde og kvitte seg med ting på grunn av psykiske plager.
– Ofte går det så langt at når hjelpen kommer, mister de kattene sine. Men kattene kan være viktige for dem og for den psykiske helsen deres. Jeg tilbyr hjelp til å rydde og ordne opp i huset og hjelp til å skaffe kattemat og kattesand. Målet er at det skal sette katteeierne bedre i stand til å ta vare på kattene sine, sier han.
Foreløpig har det ikke blitt noen ryddeoppdrag, men flere har bedt om hjelp med kattemat og kattesand.
– Kanskje folk er redde for å be om hjelp? undrer Eide.
Bruker hele dagen på kattene
En vanlig dag for Eide starter med at han står opp og steller kattene han har hjemme. Deretter drar han til Lucasorganisasjonen og utfører sine oppgaver der. Han har ansvar for medisinering av kattene og for katter som er på mottaket – en midlertidig plass nye katter er på til de er sjekket for helseproblemer og lignende.
– Etterpå jobber jeg med å temme katter og snakker med folk og dyr som er der. Når jeg kommer hjem om ettermiddagen skriver jeg fem til seks Facebook-innlegg om katter. Er jeg hjemme pakker jeg gaver og juleposer til katter. De kveldene jeg er hos kjæresten slapper jeg av. Det trenger jeg. Og søndager har jeg fri, sier Eide.
De fire kattene han har hjemme er heldigvis bestevenner og koser seg sammen.
– Har gitt meg alt
Nå ser Eide frem til å flytte inn i nytt hus sammen med kjæresten og hennes to katter. Også kjæresten har han funnet i Lucasorganisasjonen. Lidelskapen til kattene og arbeidet med å redde dem, har de til felles.
– Hva betyr kattene for deg?
– De betyr kjempemasse. De er babyene mine. Jeg har vært på én ferie på fem år. Da dro jeg og kjæresten min til familien min i Romsdalen for å feire barnedåpen til nevøen min, Jeg klarer ikke å reise i fra kattene. Tenk om en av kattene trenger meg, og så er jeg 12 timer unna?
At Lucasorganisasjonen endret livet hans, er han ikke i tvil om.
– Lucasorganisasjonen har virkelig gitt meg alt, sier han.