Den brune pelikanen på bildet ble fotografert av mannen min, Jørgen, i Tobago for noen år siden. Vi fikk først øye på den karakteristiske fuglen da den fløy forbi oss. Deretter fulgte vi etter den ned til en havn med fiskebåter. Der fikk fotografen foreviget den vakre og egenartede fuglen.
At den til slutt landet på en fiskebåt er nok ingen tilfeldighet.
Færre pelikaner i verden
Pelikaner har blitt forfulgt fordi de har blitt oppfattet som konkurrenter av de som driver med kommersielt fiske eller fritidsfiske. Blant faktorer som har hatt negativ innvirkning på pelikaner, er redusert fiskebestand på grunn av overfiske og vannforurensning.
Bestanden av brunpelikan sank drastisk på 1950 og 1960-tallet. på grunn av miljøforurensning med DDT. DDT er et insektmiddel som ble forbudt å bruke i en rekke land i verden fra 1970-tallet. Det regnes som en miljøgift og hoper seg opp i fettvev hos mennesker og dyr. DDt brytes ikke ned av naturen.
Andre faktorer som har vært negative for arten er ødelagte leveområder, jakt og avlivning, og at de setter seg fast i fiskesnører og fiskekroker.
I dag er bestanden av de fleste pelikanarter mer eller mindre stabile, med unntak av krøllpelikanen. Den har en populasjon på bare 10 000 – 20 000.
Pelikaner er nært knyttet til mennesker på flere måter enn gjennom felles interesse for fisk. De har også vært viktige kulturelle og symbolske figurer i religion og mytologi.
I egyptisk mytologi ble pelikanen forbundet med livet etter døden. Egypterne trodde at pelikanen kunne tilby trygg passasje i underverdenen for de døde.
Symboliserer Jesus
I kristendommen har pelikanen også blitt brukt som symbol. Dette knytter seg til en gammel legende om en pelikanmor. I en tid med stor sult valgte hun å kutte seg selv og fø ungene sine med sitt eget blod. Slik reddet hun dem fra å sulte ihjel. I en annen versjon av den samme legenden dør moren når hun berger ungene sine på denne måten.
Det er lett å forstå hvorfor kristne siden valgte å bruke dette som et symbol på Jesus. Pelikanen symboliserer Jesus som ga sitt liv for oss, og som fortsetter å fø oss med sin kropp og sitt blod, skriver the Catholic Education Resource Center.
Det finnes åtte ulike pelikanarter. Disse er: Australpelikan, krøllpelikan, amerikapelikan, brunpelikan, hvitpelikan, flekknebbpelikan, rosenpelikan og humboldtpelikan.
Pelikanen liker seg best i varme deler av verden.
Andre artikler om fugler:
Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre
Hvor søker sjøfugler ly i en storm?
Vi mister de mest særegne fuglene først
Hvilke fugler er det verdt å bevare?
Slik unngår du at måken stjeler maten din