Dyr og folk

Pelikan

Pelikaner har blitt ansett som konkurrenter for fiskere, og de har vært viktige symboler i mytologi og religion. Overfiske og forurensning er blant faktorene som har truet pelikanbestanden.

Den brune pelikanen på bildet ble fotografert av Jørgen i Tobago for noen år siden. Etter å ha betraktet den karakteristiske fuglen på avstand der den fløy over himmelen, kom vi oss ned til en havn med fiskebåter, og fotografen fikk foreviget den vakre og egenartede fuglen.

At den til slutt landet på en fiskebåt, er nok ingen tilfeldighet, ettersom både den og båteieren var ute etter det samme.

Færre pelikaner i verden

Pelikaner har blitt forfulgt på grunn av at de har blitt oppfattet som konkurrenter av de som driver med kommersielt fiske eller fritidsfiske. Blant faktorer som har hatt negativ innvirkning på pelikaner, er redusert fiskebestand på grunn av overfiske og vannforurensning. Blant annet sank bestanden av brunpelikan drastisk på 1950 og 1960-tallet, på grunn av miljøforurensning med DDT (et insektmiddel som ble forbudt å bruke i en rekke land i verden fra 1970-tallet). Andre faktorer med negativ innvirkning inkluderer ødelagte leveområder, jakt og avlivning, og at de setter seg fast i fiskesnører og fiskekroker.

Bestanden av de fleste pelikanarter er i dag mer eller mindre stabile, men krøllpelikanen har en populasjon på bare 10 000 – 20 000.

Pelikaner er nært knyttet til mennesker på flere måter enn gjennom felles interesse for fisk. De har også vært viktige kulturelle og symbolske figurer i religion og mytologi.

I egyptisk mytologi ble pelikanen forbundet med livet etter døden. Egypterne trodde at pelikanen kunne tilby trygg passasje i underverdenen for de døde.

Symboliserer Jesus

I kristendommen har pelikanen også blitt brukt som symbol. Dette knytter seg til en gammel legende om en pelikanmor som i en tid med stor sult, valgte å kutte seg selv og fø ungene sine med sitt eget blod for å hindre dem i å sulte ihjel. I en annen versjon av den samme legenden, dør moren når hun berger ungene sine ved å fø dem med sitt eget blod. Ifølge the Catholic Education Resource Center kan det være lett å forstå hvorfor kristne siden valgte å bruke dette som et symbol på Jesus. Pelikanen symboliserer Jesus som ga sitt liv for oss, og som fortsetter å fø oss med sin kropp og sitt blod, skriver de.

Det finnes åtte ulike pelikanarter. Disse er: Australpelikan, krøllpelikan, amerikapelikan, brunpelikan, hvitpelikan, flekknebbpelikan, rosenpelikan og humboldtpelikan.

Pelikanen liker seg best i varme deler av verden.

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook