Dyr og folk
   
Sildemåke som flyr over havet

Slik unngår du at måken stjeler maten din

Måken har fått et rykte som frekk og tyvaktig, men de fleste måker vil ikke stjele matpakken din. I de tilfellene måken faktisk planlegger slike tyveri, kan det ofte unngås med et enkelt – og harmløst – tiltak.

Foto: Charles J. Sharp/Wikimedia Commons

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Biology i august 2019.

Konflikter mellom mennesker og ville dyr og fugler er en av de store truslene mot ville dyre- og fuglearter på verdensbasis. I Storbritannia blir måker i bynære strøk sett på som plagsomme, blant annet fordi de kan finne på å stjele mat, skriver forfatterne i innledningen til studien. Men, påpeker de, bare 26 prosent av måkene de observerte i den aktuelle studien rørte maten forskerne fristet med. Dette antyder at det bare er en liten andel av måkene som faktisk stjeler fra folk.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Konflikter og klager

Sildemåken er rødlistet i Storbritannia med en nedgang på hele 60 prosent fra 1969 til 2015. Samtidig øker antallet måker i byer og bynære strøk. Måkene har gått fra å hekke på klipper og holmer, til å hekke på hustak. Sjømat er i mange tilfeller byttet ut med menneskemat (søppel).

At sildemåken kan finne på å stjele mat fører ofte til konflikter og til at folk klager til myndighetene. Forsøk fra myndighetenes side på å redusere konflikten, har ofte ført til kostbare, dødelige (for måkene) tiltak – som for eksempel bruk av større rovfugl, som ignorerer arts- og individspesifikk oppførsel.

Les også: Hvilke fugler er det verdt å bevare?

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Måken kommer bakfra

MåkeNoe av det forskerne bak den aktuelle studien hadde lagt merke til, er at tyveriene stort sett skjer når folk er uoppmerksomme. De gangene de observerte at måker stjal mat fra folk, kom de gjerne bakfra – folk så dem ikke.

Tidligere studier har vist at enkelte dyrearter endrer atferd når mennesker ser på dem. Forfatterne ville finne ut om dette også gjaldt måkene.

I den aktuelle studien undersøkte forskerne atferden til 74 sildemåker som ble fristet med pommes frites.

Etter å ha lagt fra seg pommes frites på et passende sted, trakk forskerne seg litt unna. Når måkene nærmet seg, så forskerne enten en annen vei, eller de stirret på måken. I de tilfellene der forskerne så en annen vei, var alle måkene borti maten. Måker som ble stirret på brukte lenger tid før de rørte maten. Noen av dem var ikke borti den i det hele tatt.

Les også: En due i veien

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Best å endre vår egen atferd for å unngå konflikt

Totalt sett antydet atferden at det var større sannsynlighet for at måken holdt seg unna dersom det var mennesker i nærheten.

En av forskerne skriver i en e-post til nettstedet Live Science at den beste måten å unngå å bli frastjålet maten, er å unngå områder der fuglene samler seg, og holde øye med maten sin.

– Måken har et dårlig rykte, men i likhet med andre dyr prøver den bare å overleve. Den beste måten å unngå en konflikt på, er ved å endre vår egen atferd, avslutter hun.

Les også: Isolert i naturreservatene: reservatene alene kan ikke berge truede arter

Sildemåke

Sildemåken er omtrent 60 cm. lang og veier 600-900 gram. I Norge finnes det tre underarter av sildemåke. Total hekkebestand i Norge er estimert til omtrent 28 000 par. Sildemåken lever av fisk, andre marine organismer, smågnagere, fugler, insekter, plantemateriale og søppel.

Les også: Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre

Kilder:

Biology letters: Herring gulls respond to human gaze direction

Goumas M, Burns I, Kelley LA, Boogert NJ

 

Livescience: Stare at seagulls and they`ll leave your food alone

Forfatter: Weisberger, M.

 

Artsdatabanken: Sildemåke Larus fuscus Linnaeus, 1758

Forfattere: Gjershaug JO, Lorentsen SH

 

 

 

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse