I 2013 ble historien om katten Holly, en fire år gammel huskatt fra Florida, spredt verden rundt. Holly forsvant fra familien sin da de var på ferie sammen. Familien lette, men lyktes ikke i å finne henne. To måneder senere spaserte den skilpaddefargede katten inn i en hage i nærheten av hjemmet sitt.
Potene blødde og katten var tydelig medtatt. Ved hjelp av chippen fikk de som fant henne identifisert Holly og bragt henne hjem til eierne, som var overveldet. Holly hadde nemlig tilbakelagt 322 kilometer på disse to månedene. Hun hadde funnet veien hjem.
En lignende historie fant sted i Australia i 1978. Den gangen var det innekatten Howie som forsvant fra de som skulle passe han mens familien var på ferie. Howie gikk 1600 kilometer gjennom villmarken – og fant veien hjem.
Og mange av oss som vokste opp på 1980-tallet husker kanskje filmen Homeward Bound – The incredible Journey som kom på kino i 1993. Riktignok er sistnevnte fiksjon, men historien handler altså om en katt og to hunder som finner veien hjem etter å ha stukket av fra de som skulle passe dem mens familien var på ferie.
Studier om katters evne til å finne hjem
I studier har man bragt katter til et fremmed sted og sett hvilken retning de har gått i. Disse studiene er ikke entydige, men det finnes mye bevis for at mange katter har god orienteringsevne, – eller instinkter som hjelper dem å finne hjem igjen.
En studie som er mye omtalt ble publisert i tidsskriftet Tierpsychologie i 1954. Forskerne plasserte katter i en stor labyrint for å se om kattene kom seg ut av den og hjem. De fleste av kattene kom ut av labyrinten gjennom den inngangen som var nærmest hjemmet den bodde i. Men når forskerne festet magneter til kattene, klarte de ikke å finne utgangen nærmest hjemmet.
Bruker jordens magnetiske felt og himmelen
Det er forsket mye på dyrs (og fuglers) retningssans eller evne til å finne frem eller hjem. Selv om det er mye forskning som gjenstår for å forstå disse mekanismene, er det nå veletablert at mange dyr bruker jordens elektromagnetiske felt til å orientere seg, til å justere matinntaket på passende steder under et trekk, og til å navigere seg til et bestemt sted.
Trekkfugler, som gjess, ser ut til å bruke visuelle ledetråder i tillegg til at de orienterer seg etter solen, månen og stjernene.
Studier har og vist at enkelte arter navigerer etter stjernene. Møkkbiller kan for eksempel rulle møkkballen sin i en rett linje så lenge den ser Melkeveien.
Katter har også veldig god luktesans, god hørsel og utmerket syn, noe som også har betydning for å finne frem.
Mange katter finner ikke veien hjem
Det gjenstår altså fortsatt forskning som kan gi klare svar på hvordan noen katter klarer å finne hjem igjen. Men å slippe løs katter på et fremmed sted og følge med på den, vil være vanskelig å gjennomføre uten å sette katten i fare. Slike studier blir (heldigvis) neppe gjennomført om de ikke kan gjøres på en etisk forsvarlig måte.
Men at mange katter har gode instinkter som hjelper dem å finne hjem, er ikke det samme som at alle har det – eller at vi skal stole for mye på det. Dersom du nettopp har flyttet, kan det godt hende at det tar tid før katten klarer å kartlegge området slik at den enkelt finner hjem igjen. Katter har ikke god retningssans før de er ett år gamle, og man anbefaler derfor å holde dem inne det første året.
Hvert år er det mange katter som kommer bort fra eierne sine og ikke finner hjem igjen uten hjelp. Dette gjelder også katter som har bodd lenge på samme sted.
Luna fant ikke veien hjem …
Selv opplevde vi å miste katten vår, Luna, et års tid etter at vi hadde flyttet inn i nytt hus. Luna hadde gått ut og inn som hun ville i noen måneder, da hun brått ble borte. Den dagen hun forsvant fulgte hun oss et lite stykke – noen få hundre meter – på turen vi gikk med hunden vår. Den kvelden kom hun ikke hjem. Vi lette etter henne i to uker. Snakket med naboer, trålet skogsområdet like ved, ropte, lokket, sjekket boder og garasjer, delte etterlysningsplakater i sosiale medier og i nabolaget.
To uker etter at hun forsvant ringte en dame som bor noen få hundre meter unna oss. Hagen deres var bak huset, vendte ut mot skogen og en bratt bakke. Det var altså umulig for oss å se inn i hagen fra veien. Det så ut som om Luna hadde vært der hele tiden. Forvirret, ute av stand til å finne hjem igjen. Da vi kom dit og bar henne hjem, malte hun hele veien.
Med andre ord må du aldri etterlate katten din et sted med vilje og tenke at den finner hjem igjen på egen hånd. Og om du mister katten din er det viktig å lete etter den, og etterlyse den både digitalt og i form av plakater i området den forsvant i.
Dersom katten er kastrert er sjansen for at den blir borte mye lavere. Er den chippet, kan også andre hjelpe deg å få katten hjem igjen.
Har du opplevd å finne igjen katten din mot alle odds – eller har du andre dyrehistorier du vil dele? Tips oss gjerne!
Les også:
Hva kan du gjøre hvis du har mistet kjæledyret ditt?
Vi mistet hunden vår da vi var på ferie i Spania?
Kilder:
Irish Independent, august 2017: The mystery of cat´s strong sense of direction
Forfatter: Pete Wedderburn
Tierpsychologie, 1955: Uber das Heimfindevermogen von Saugetieren. I. Versuche an Katzen
Forfattere: Precht H, Lindenlaub E
The Journal of Comparative Physiology A Neuroethology, sensory, neural, and behavioral physiology, vol 1, 2022: Magnetic maps in animal navigation
Forfattere: Lohmann KJ, Goforth KM, Mackiewicz AG, Lim DS, Lohmann CMF
Nature: Homing instinct
Time Magazine, 2013: How a cat walked 200 miles home: The science of your cats inner compass
The Sydney Morning Herald: Lost cat baffles experts by finding way 320 kilometers home