Dyr og folk
   
Nærbilde av skilpaddefarget katt med gule øyne.

Hjertesykdom hos katt

Katter er flinke til å skjule sykdom. Tegn på hjertesykdom hos katt kan være subtile, men hjertehelse er like viktig hos katter som hos hunder.

Ifølge den amerikanske veterinærforeningen oppstår hjertesykdom hos omtrent en av ti katter. Det er ofte vanskelig å oppdage slik sykdom hos katter.

Hjertesykdom påvirker evnen hjertet har til å trekke seg sammen, styrken på sammentrekningene, og hvor mye blod som når ut i kroppen. Vanligvis klassifiseres man hjertesykdom som medfødt eller ervervet. Slik sykdom forsvinner vanligvis ikke av seg selv, men kan bli mer alvorlig over tid.

Hypertrofisk kardiomyopati

Det finnes en rekke ulike hjertesykdommer. Den vanligste hjertesykdommen hos katter er hypertrofisk kardiomyopati. Man tror at de fleste katter med hjertesykdom har denne tilstanden. Ved hypertrofisk kardiomyopati fortykkes hele eller deler av hjertemuskelen. Muskelen blir mindre elastisk og hjertet pumper mindre blod. Sykdommen er genetisk og rammer både vanlige huskatter/blandingsraser og rasekatter som Maine Coon.

Annonse

Hvordan stiller dyrleger diagnosen?

Når dyrleger stiller diagnoser på hjertesykdom tar de utgangspunkt i sykehistorie, symptomer og tegn, fysisk undersøkelse – inkludert lytting til hjertet med stetoskop, blodprøver, og spesifikke tester og bilder. Ekkokardiografi, eller ultralyd av hjertet, regnes som det beste diagnostiske verktøyet. Hvor gammel katten er, og hvilken rase den er, kan også være viktige faktorer.

Urinprøver, måling av blodtrykket, vurdering av kattens stoffskifte, røntgen av brystet og vurdering av kattens taurinnivå er andre aktuelle tester.

Når dyrlegen lytter til katten med stetoskop forsøker hen å høre om hjerterytmen er unormal. Det vil si om den er for langsom, for rask eller uregelmessig. Men det er vanskeligere å avdekke hjertesykdom hos katter enn hos hunder. Hos hunder er det enklere å avdekke hjertesykdom ved å lytte med stetoskop. Katter kan ha bilyder som ikke nødvendigvis samsvarer med hjertesykdom.

Dersom tannkjøttet er blått, lilla eller grått, kan det være tegn på at oksygen ikke når godt nok ut i vevet.

Årskontroll er viktigste tiltak

Tegn på hjertesykdom hos katt kan være subtile. Kanskje du har lagt merke til at katten gjemmer seg mer enn før, er mindre interessert i mat, eller mer slapp? Ettersom katter er veldig flinke til å skjule tegn på sykdom, ser man hos mange katter ingen synlige tegn på hjertesykdommen. I noen tilfeller er det eneste symptomet at katten brått dør.

Det viktigste du kan gjøre for å passe på helsen til katten er å ta den med til årlig kontroll hos dyrlege. Nøl ikke med å spørre dyrlegen om råd dersom katten har endret oppførsel.

Tegn på hjertesykdom hos katt kan være:

Synlige tegn som kan oppstå inkluderer:

  • Katten virker sliten og slapp, den sover mye.
  • Besvimelser
  • Kortpustethet eller andre pusteproblemer
  • Hoste
  • Katten har ikke lyst til å være i aktivitet
  • Opphopning av væske i brystet eller magen
  • Oppkast
  • Blekt/blått/grått/lilla tannkjøtt

Katter som har hjertesykdom har økt risiko for blodpropp. Oftest oppstår tromboembolisme, en tilstand der en del av blodproppen løsner og følger blodstrømmen til vev som er langt unna hjertet, i bakbeina til katter. Det fører til akutt svakhet og lammelser i bakbeina. Ved slike tegn må man umiddelbart ta kontakt med dyrlege.

Behov for mer kunnskap

Behandling av hjertesykdom hos katter avhenger av hva slags sykdom den har. Noen ganger kan det være aktuelt å operere katten. Andre tiltak kan være medisiner og kostholdsgrep.

Prognosen på lang sikt varierer. Noen katter kan med riktig behandling oppnå normal livslengde. Andre kan, selv med den beste pleie, dø brått.

Det er fortsatt mye man ikke vet om hjertesykdom hos katter, men det foregår mye forskning på dette området.

Vil du lese flere artikler om dyr? Abonner på vårt nyhetsbrev!

Annonse

Andre artikler om katter:

Katter som leker: et tegn på god dyrevelferd

Hvorfor maler katter?

Slik lokker du på katten

En katt med tre bein

Søte kattunger

Kattejakt

Kilder:

University of Illinois Urbana-Champaign College of Veterinary Medicine, 2018: Heart disease in cats: seeking answers

MSD Veterinary Manual: Heart and blood vessel disorders of cats, sist revidert juli 2018.

Forfatter: Cunningham SM, Roderick KV.

Pet MD: Heart Disease in Cats 

Forfatter: Kearley M

VetStreet: Understanding Heart Disease: Do Pets and Humans Have Anything in Common?

Forfatter: Paull J

Metropolitan Veterinary Center: Cardiology for cats

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse