Farlig Ferie er en spenningsbok, men den er også skrevet med mål om å ta opp viktige spørsmål innen dyrevelferd. Slik kan boken fungere godt som et høytlesingsprosjekt. Med utgangspunkt i teksten kan man diskutere hvordan vi bør behandle dyr og hva som skal til for at dyrene våre skal leve gode liv.
For de som ønsker å bruke boken som utgangspunkt til et slikt prosjekt, har vi samlet spørsmål og fakta som man kan bruke til samtale om temaet på denne siden.
De fleste kapitlene har aktuelle spørsmål knyttet til det som skjedde i historien. Les kapitlet først – og se deretter på nettsiden.
Kapittel 1: En grusom reise.
Kattene Stella og Luna, og hunden Lyra, har reist på ferie sammen med menneskene sine.
- Hva bør man gjøre med dyrene sine dersom man reiser på ferie?
- Tror du alle dyr liker å reise på ferie? Hvorfor? Hvorfor ikke?
Tenk over:
Man etterlater ikke dyr alene uten tilsyn og drar på ferie. Eller dumper det i skogen og reiser. Gjør man det, bryter man loven.
Det finnes mange løsninger for den som vil reise. Kanskje kjenner man noen som kan passe på dyret. Dersom dyrepasseren er under 16 år, må foreldrene også ta ansvar for at dyret får dekt behovene sine.
Kanskje passer det fint å ta med dyret på ferie .
Hvis du ikke kjenner noen som kan hjelpe deg, finnes det en rekke ulike dyrepassordninger. Det finnes rene kattehotell, kenneler for hunder, og beiter for hester der tilsyn inngår i prisen. Andre løsninger hjelper deg å finne familier og enkeltpersoner som kan passe dyr. Søk på nettet gir mange treff på ulike dyrepasstjenester.
Kapittel 2: En fæl fyr
Da Luna utforsket nærområdet ble hun sparket av en mann.
- Hva tenker du om det Luna ble utsatt for?
- Hva bør du gjøre dersom du ser at et dyr blir mishandlet?
Tenk over:
Det er forbudt å utøve vold mot dyr. I Lov om dyrevelferd står det også at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare. Dersom du tror at et dyr blir mishandlet skal Mattilsynet eller politiet varsles. Snakk med en voksen du stoler på dersom du ser at dette skjer.
Kapittel 3: Et forferdelig funn
Luna og Lyra går en tur for å utforske området de bor i. Bak et lite posthus møter de en flokk høner, hjemløse katter og et villsvin.
- Finnes det hjemløse katter i Norge?
- Hva tror du kan være årsaker til at katter blir hjemløse?
Tenk over:
Hjemløse katter finnes dessverre overalt i verden. De fleste har blitt forlatt av sine eiere, har rotet seg bort fra eierne sine, eller er født av en hjemløs mor.
For å hindre at katter blir hjemløse er det særlig to ting som er viktig: Kastrering og id-merking.
Flere dyrevernsorganisasjoner kjemper for lovpålagt id-merking av dyr. Slik kan ikke ansvarsløse eiere slippe unna straff når de dumper sine familiedyr. Og de som mister katten sin har en bedre sjanse til å finne den igjen.
Kapittel 4: Hunden bak bilen
Dyrene får se en hund som blir brutalt behandlet. En av de hjemløse kattene forteller at hunden er en galgo.
- Hva tenker du om måten galgoen ble behandlet på?
Tenk over:
Hvert år blir titusener av spanske jakthunder drept på brutalt vis når jaktsesongen er over. Livet mange av disse hundene lever før de blir drept er også preget av stor brutalitet. Den 1. februar markeres «Dia del galgo» av dyrevernsorganisasjoner som vil rette søkelyset mot de grusomme forholdene mange galgoer lever, og dør, under.
Det finnes flere dyrevernsorganisasjoner i Spania som kun jobber med å redde disse hundene.
Her kan du lese mer om temaet: Titusener av spanske jakthunder blir drept eller forlatt hvert år
Kapittel 5: Skygger i skogen
Luna bestemmer seg for å besøke dyrene bak posthuset. Hun får et innblikk i livet de lever og tenker på sin egen tid som hjemløs.
- Hvorfor er det viktig å kastrere katter?
Tenk over: Kastrering av katter er viktig for å hindre at katter blir hjemløse. Noen katter kan få kattunger allerede i fire–fem måneders alder. De har løpetid som varer i fire til åtte dager og kommer med tre ukers mellomrom. Med andre ord kan det fort bli veldig mange kattunger.
Ifølge The cat multiplier (Stray aid rescue) kan en hunnkatt i løpet av ett år få to til tre kull med kattunger. Etter ett år kan dette utgjøre tolv kattunger. Ett år senere – hvis vi tenker oss at ingen av disse kattene blir kastrert eller sterilisert og at de får muligheten til å formere seg fritt – kan dette utgjøre 66 kattunger. Etter tre år gir dette mulighet for 376 kattunger, og etter fem år 11 800 katter .
Kastrering beskytter også kattene mot enkelte sykdommer, slåsskamper og mot å legge ut på vandring.
Her kan du lese mer om kastrering og sterilisering av katter
Kapittel 6: Mamma og pappa får en ny venn
En uvelkommen gjest er i hagen til familien. Luna blir rasende.
- Hvordan merker du at et dyr kjenner deg igjen?
- Hvordan tror du dyr liker at vi oppfører oss når vi møter dem?
Tenk over:
Dyr skal alltid behandles med respekt og omtanke. Før du nærmer deg et dyr du ikke kjenner, må du spørre eieren om det er greit. Vær rolig og tålmodig. Hold litt avstand og snakk med dyret først. Dersom dyret ikke kommer bort til deg og vil ha kontakt, skal du la det være i fred. Hvis du skal hilse på en hund, må du la hunden snuse på deg før du eventuelt klapper den. Husk at mange dyr ikke er så begeistret for å bli klappet i pannen eller på hodet. Både hester og hunder setter ofte pris på å bli klappet på skuldra til å begynne med. Og mange dyr synes det er hyggelig å ha oss der uten at vi tar på dem.
Ville dyr skal du alltid holde avstand til. De kan bli svært engstelige dersom du forsøker å berøre dem. Redselen kan skade dem og/eller føre til at du blir bitt.
Kapittel 7: Et skrik i natten
Stella nyter en fredelig natt. Hun utforsker hagen og nærområdet. På en slette gjør hun et uhyggelig funn.
- Hvorfor er Stella så redd for å være i bur?
- Hvordan tror du det er å være helt avhengig av et menneske og ikke vite hvilke planer det har for deg?
Tenk over:
Ifølge Lov om dyrevelferd skal dyr alltid fraktes på en måte som er til minst mulig belastning for dem. Dyret skal ha nødvendig tilsyn og stell under transporten.
Her finner du lov om dyrevelferd
Kapittel 8: Lyra forsvinner
Dagen begynner fredelig og Stella benytter anledningen til å bli kjent i nabohagen. Plutselig hører hun at Marian og Nicholas roper på Lyra. Hun har forsvunnet – uten å etterlate seg så mye som et potespor.
- Hva bør du gjøre dersom familiedyret ditt har forsvunnet?
Tenk over:
Det viktigste du kan gjøre er å id-merke dyret ditt. Om noen finner dyret kan de da lett finne ut hvor det hører hjemme. Ta kontakt med politiet, Falch og lokale dyrevernsorganisasjoner. Finn nettsteder og Facebooksider som deler informasjon om dyr som er tapt eller funnet. Ring til lokale dyrlegekontor. Og, ikke minst, let! Gå rundt i nabolaget og rop og lytt. Har du et innkallingsord til hunden din? Bruk det. Katter kan lett bli stengt inne i boder og garasjer. Snakk med naboer, be dem sjekke boden sin. Heng opp plakater i nærmiljøet. Sett ut dokassen dersom dyret ditt har det. Gå ut om kvelden og lys med lommelykt under plattinger og i busker, dersom du har en katt. Katteøyne vil lyse opp som reflekser. Be venner og kjente om hjelp.
Les også: Hva kan du gjøre dersom du har mistet kjæledyret ditt
Kapittel 9: Uventet hjelp
Kattene vet at Lyra aldri ville forlatt familien frivillig. Kanskje hun har blitt stengt inne et sted?
- Hvorfor er det farlig å etterlate dyr – eller barn som er for små til å komme seg ut selv – i en bil, særlig på en varm dag?
Tenk over:
På en varm dag kan temperaturen inne i en bil komme opp i nærmere 50 grader Celcius i løpet av minutter, selv om vinduene er delvis åpne. Varmen kan føre til hjerneskade, heteslag eller i verste fall død.
Ikke etterlat dyr i bilen på en varm dag – The Humane Society
Kapittel 10: Lyra sin historie
Lyra blir vitne til noe forferdelig og tar opp jakten på den som står bak. Overraskelsen er stor når hun stopper og ser seg rundt.
- Hva bør du gjøre dersom du finner et dyr som har kommet bort fra familien sin?
Tenk over:
Hvis du ikke har dyr selv, kan du kanskje føle deg fristet til å beholde dyret. Men husk at dyr du finner ofte er en del av en familie. Ikke alle bortkomne dyr er forlatte – heldigvis! Mange har familier som savner dem og leter etter dem.
Dersom du finner et dyr som ser ut til å ha rotet seg bort, kan du hjelpe det. Ta kontakt med dyrevernsorganisasjoner i nærområdet og be om råd. Ring politiet og spør om de har informasjon om et savnet dyr. Ta med dyret til nærmeste dyrlegekontor og be dem sjekke om dyret har et id-merke. Det er også flere nettsider og Facebook-sider som kun legger ut annonser om dyr som er mistet eller funnet. Dersom du har mulighet til å ta vare på dyret mens du leter etter eieren, er det fint.
Få hjelp av en voksen før du nærmer deg et fremmed dyr.
Kapittel 11: Luna og Stella finner en hund i nød
Luna og Stella leter etter Lyra. De finner ikke henne, men de finner en annen hund.
- Hvis man ser et dyr som trenger hjelp – kan man da bare late som man ikke har sett det og gå forbi?
Tenk over:
Ifølge Lov om dyrevelferd skal enhver som kommer over et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, hjelpe dyret så langt det er mulig. Dersom man ikke får til å hjelpe det selv, skal man varsle eier eller politiet med en gang.
Kapittel 12: Luna biter i feil ledning
Luna og Stella kommer frem til en stall. I luftegårdene er det mange hester. Kanskje de kan hjelpe dem?
- Hvordan kan du sørge for at hjemmet ditt er trygt for dyr?
Tenk over:
Det kan være nyttig å starte med å se seg rundt. Hvilke ting i hjemmet, eventuelt også hagen, kan være farlige? Hvilke vaner og uvaner kan sette et dyr i fare? Slenger familien alltid døren igjen bak seg uten å se seg for? Har man liljer på bordet, paracet og sukkerfri tyggegummi liggende i åpne sekker på gulvet i gangen? Har dyret tilgang til løse ledninger som det kan finne på å bite i?
Tenk over hvilke ting som kan være farlige for dyr og hvilke ting du er redd for av andre årsaker. Pynteting kan settes høyt. Farlige ting bør oppbevares bak lukkede dører.
Slik gjør du hjemmet trygt for dyr
Kapittel 13: Pedro kommer til unnsetning
Hestene kan ikke hjelpe, men de møter et annet underlig dyr. Kanskje han kan hjelpe?
- Hvordan trives hester alene på en stall?
Tenk over:
Det er lov til å ha bare én hest, men da skal den ha mulighet til å være sammen med andre hester og komme på beite. Hester er flokkdyr og har det best når de får være sammen med andre hester.
Kapittel 14: Livet i perreraen.
Lyra er trist og savner familien. Hvorfor kommer de ikke og henter henne?
- Hva slags oppdragelse tror du kan gjøre hunder trygge og selvsikre?
Tenk over:
Forskning har vist at hundeeiere som møter hundene med mye varme og har god kontroll på dem får tryggere hunder. Dette er eiere som setter grenser og er til stede.
Les også:
Hvordan oppdra en trygg og selvsikker hund
Kapittel 15: Luna drar til klubben
Luna gjør en avtale med hundene i skogen. Det gir henne ny og viktig informasjon.
- Har du noen gang falt for, og fått lyst til å kjøpe, et dyr du har lest om eller sett på film?
Tenk over:
Får du lyst på en galgo når du leser denne historien? Eller ønsket du deg en dalmatiner etter å ha sett 101 dalmatinere?
Før man anskaffer et dyr må hele familien være sikker på at de vil ha et dyr, med det ansvaret som følger med i 10–15 år. Deretter er det viktig å bruke tid på å lære så mye som mulig om dyret dere vil ha. Ulike hunderaser kan ha ulike behov. Sjekk hvilke som passer best med det dere kan tilby. Da 101 dalmatinere gikk på kino kjøpte mange en dalmatinervalp etter å ha sett filmen. Mange av disse hundene havnet i kenneler som omplasserte hunder. Dalmatinere er ofte nervøse og hører dårlig. Derfor passer de ikke alltid så godt i barnefamilier. Dette var noe flere dyrevernsorganisasjoner advarte om.
CBS: Activists wants disclaimer in Disney film
Kapittel 16: Ingen hører på Luna
Luna vet hvor Lyra er, men hun får ikke fortalt det til menneskene.
Kapittel 17: Nye kattastrofer
Kattene oppsøker dyrene bak posthuset for å be om råd, men denne gangen har dyrene nok å ta seg av selv.
- Katter klarer seg selv, de er så selvstendige, tror noen. Hva tror du?
Tenk over:
Selv om katter kan virke selvstendige er de familiedyr og avhengige av mennesker for å klare seg. Ifølge paragraf 3 i Lov om dyrevelferd skal dyr behandles godt og beskyttes mot fare og unødige påkjenninger og belastninger.
Kapittel 18: Ollie har en plan.
Lyra er redd for at hun aldri skal komme seg ut av perreraen. Ollie har en plan.
- Er alle hunder like? Er katter like?
Tenk over:
Dyr er individer. Selv de som er av samme art er ikke like. De har ulike behov. Noen hunder er fulle av eventyrlyst og energi. Andre er engstelige og foretrekker kortere turer. Noen katter liker ikke at du tar på dem, men de kan elske å være nær deg. Andre katter kan ikke få nok kos.
Kapittel 19: Carlos vender tilbake til skogen
Kattene blir engstelige når de ser at Carlos går mot skogen. Onkel blir oppdaget.
- Hva kan du gjøre for at dyr skal ha det bedre?
Tenk over:
Man kommer langt ved å vise respekt og omtanke for dyr. Dersom du skal omgås dyr er det også viktig å skaffe kunnskap om dyrestell og oppdragelse. Det finnes mange fine bøker på biblioteket om både stell og trening av dyr. Har du hund, finnes det gjerne hundekurs i ditt nærområde.
Kapittel 20: Flukten
Ollie setter den store planen i verk.
Kapittel 21: Luna og Stella får en idé
Luna og Stella besøker dyrene bak posthuset. På vei hjem får de en idé.
- Hva er ditt favorittdyr? Hvorfor er det din favoritt?
Kapittel 22: Luna møter Ollie
Luna møter Ollie. Han har et forslag kattene ikke har tenkt på.
- Hvorfor er det viktig å lære å forstå hunders signaler?
Tenk over:
Dersom du skal omgås hunder er det viktig å forstå når de viser tegn til at de er redde eller aggressive. Forskning har vist at både barn og voksne, men særlig små barn, ofte feiltolker hunder som uttrykker stress. Bedre kunnskap om hvordan hunder viser stress kan bidra til å redusere risikoen for å bli bitt.
– Vi så at barn ofte forsøkte å forklare hunders signaler med oppførsel de kjente fra mennesker. For eksempel trodde de ofte at en hund som snerret, eller viste tennene, var glad. Det kan sette barna i betydelig fare dersom de nærmer seg en hund som gir disse signalene, sier en av forskerne bak studien du kan lese i lenken under.
Les mer om studien her: Bedre kunnskap om hunders signaler kan redusere risikoen for bitt
Kapittel 23: Lyra kommer hjem
Endelig skjer det noe fint!
- Katter er kjent for å være uavhengige. Mange har diskutert om katter virkelig knytter seg til eierne. Hva tror du?
Tenk over:
Forskning viser at katter blir like knyttet til eierne sine som hunder blir. Ofte undervurderes katters sosiale evner.
Les mer om studien her: Katter blir like knyttet til eierne sine som hunder
Kapittel 24: Carlos grusomme plan
Ollie og Lyra får høre historien om Onkel, Morfar og Farfar. Etterpå nyter dyrene en fredelig stund før Carlos ankommer.
Kapittel 25: Brann
Flammene sprer seg og truer alle som lever i området. Vil planen til Stella redde dem?
- Hvordan kan brannvesenet enkelt vite om det er dyr i et hus som brenner?
Tenk over:
Dyrevernsorganisasjoner selger klistremerker som du kan sette ved siden av dørskiltet. Der kan du selv merke av hvor mange, og hvilke, dyr som bor i huset.
Kapittel 26:
Skogen er borte. Politiet kommer tilbake.
Kapittel 27: Lengte til Spania
Dyrene forstår at de snart skal hjem igjen.
- I paragraf 3 i Lov om dyrevelferd kan man lese at dyr har egenverdi, uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Hva betyr det?
Tenk over:
At et dyr har egenverdi betyr at det har en verdi i kraft av å være seg selv. Dette skiller seg fra verdien av for eksempel penger, som har en verdi fordi vi kan oppnå noe med det.