Tidligere har Dyr og folk delt et intervju med Krisztina Balotay om hennes arbeid med Hvaldimir. Hun deltok i samarbeidet og oppfølgingen av Hvaldimir som førte til at han lærte å fange sin egen mat og ble rustet til å overleve uten menneskers hjelp. For å lære oss alle mer om Hvaldimir, og hva som må til for at han skal klare seg, laget hun og samboeren Norbert Bus dokumentarfilmen A Tale of a Whale – Hvaldimir`s Journey in Norway.
Filmen ble laget i samarbeid med Norwegian Orca Survey og Lindsay Rubincam, som hadde det offisielle ansvaret for Hvaldimir. Andre bidragsytere til filmen var Dr. Valeria Vergara som forsker på hvithval (og andre hvaltyper), og the Whale Stewardship Project som har forsket på hvithval i flere tiår, og Liz Sandeman som grunnla NGO Marine Connection og som også har lang erfaring med å hjelpe hvaler som er alene.
I slutten av august 2022 reiste Balotay til Flatanger kommune i Trøndelag for å se hvordan det går med Hvaldimir nå. Det var da ti måneder siden sist hun så Hvaldimir, men hun får regelmessig informasjon om han fra folk som befinner seg i området han er i.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Bor ved laksefarm
Nok en gang har han slått seg til ro ved en laksefarm.
– Han holder seg rundt oppdrettsanlegget, utforsker områdene i nærheten og sover under en katamaran. De som driver oppdrettsanlegget, har blitt vant til å ha han der. Av og til kan han være i veien, men totalt sett har det gått greit for dem å ha han rundt seg. Området han befinner seg i er veldig likt Kines (Saltstraumen) et av de stedene han har tilbragt mest tid. Jeg tror han liker seg i disse områdene fordi det er veldig rolig, og folk lar han være i fred, sier Balotay.
Stedet han befinner seg på har lite bebyggelse og det bor ikke så mange i området. Etter at anlegget tømte nettene var han borte i en periode, men da aktiviteten økte kom han tilbake.
– Hvaldimir ser bra ut. Det er fint at han befinner seg i et område der det er lite folk. Jeg var ute i båten i flere dager, men så ingen andre enn oss der. Det er mange små øyer i området og det gir han gode muligheter til å finne mat, sier Balotay.
Les også: Falske redningsvideoer: Trykker du liker på en video der dyret blir mishandlet?
Virker frisk og selvstendig
Hun er også glad for å se at han ikke gikk like nært båtene som før.
– Han gjør sine egne ting. Han virker enda mer selvstendig. Før fant han også ut selv hvor han kunne sove og hvor han kunne finne mat, men det er enda mer tydelig nå, sier Balotay.
Fysisk sett hadde han et nytt arr på hodet og et lite sår ved munnen. Begge deler så ut til å gro fint. Han har ingen tenner.
– Når han er i områder med mye folk gir de han ulike leker. Det kan være problematisk ved at det kan føre til sår og infeksjoner i munnen, sier Balotay.
Urovekkende: svømming med Hvaldimir
Det eneste Balotay opplevde som urovekkende, var at hun fikk høre at det er noen som regelmessig svømmer sammen med Hvaldimir.
– Det er jeg sterkt imot. Han ble sannsynligvis trent av det russiske militæret. Han er veldig pågående og veier over 1000 kilo. Jeg har fått høre at den som svømmer med han tror at det er bra for han. Men hvis man ønsker at Hvaldimir skal få leve et selvstendig og fritt liv, må han få være i fred. Blir han vant til mennesker igjen, vil han oppsøke mennesker. Det vil være særlig ille om Hvaldimir blir knyttet til et menneske og det mennesket forsvinner. Denne aktiviteten truer selvstendigheten hans og muligheten hans til å klare seg alene, sier Balotay.
Les også: Ønsker flere tiltak for å hindre at dyr dør i trafikken
Motarbeider Hvaldimirs selvstendighet
Hun mener at den eller de som svømmer med Hvaldimir motarbeider alle som har jobbet for at Hvaldimir skulle bli selvstendig.
– Jeg vet at han har skadet mennesker i vannet før. Med tanke på hva som skjedde med Freja – hvalrossen som ble avlivet fordi hun ble ansett som en trussel mot mennesker, er jeg bekymret, sier Balotay.
Hun tror ikke at Freja var en trussel mot mennesker i utgangspunktet.
– Men folk lot henne ikke være i fred. Hun ble stresset og handlet antagelig ut ifra det. Det som skjedde med henne, er etter min mening forårsaket av de som oppsøkte henne, sier Balotay.
– Hva skjer om Hvaldimir har en dårlig dag?
Hittil har Hvaldimir for det meste oppsøkt steder som ikke har mye befolkning. Balotay frykter for hva som kan skje dersom han dukker opp i større byer.
– Hva skjer om Hvaldimir har en dårlig dag? Om han skader noen vil han lide samme skjebne som Freja. For å unngå det er det avgjørende at vi aldri svømmer sammen med han. Jeg er redd for at det skal ende dårlig for Hvaldimir. Forhåpentligvis ikke for mennesker også, sier hun.
Hvithvaler er svært sosiale og lever vanligvis sammen i store flokker. Hvaldimir var, og er, alene.
– Jeg vet at han er alene, men de som svømmer sammen med han tar ikke inn over seg faren det medfører for han. Turister som ser det, kan kanskje tenke at de også skal prøve det samme. Det kan gå virkelig galt, sier Balotay.
Hun understreker at Hvaldimir var i god form og holder seg til rutinene han har hatt de siste tre årene.
– Han har det bra. Det er godt å se at rutinene han har laget seg fungerer, sier hun.
Les også: Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre
Filmen er sett av mange
Mange har nå sett filmen om Hvaldimirs reise i Norge. Nå er filmen oversatt til tysk, fransk og norsk. I september skal filmen vises på en filmfestival i Italia.
– Vi er veldig fornøyde med resultatet. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger og filmen har så langt over 30 000 visninger på YouTube og 30 000 visninger på vår egen nettside Orca Channel, sier Balotay.
Få dager etter at Dyr og folk snakket med Balotay ble Hvaldimir observert i et område i Trøndelag som er tettere befolket. Balotay håper at folk holder avstand – for Hvaldimirs skyld.