Dyr og folk
   

Hvorfor gnir hunden eller katten rumpa mot gulvet?

Har du hund eller katt, er sjansen stor for at du har sett familiedyret sette seg på rumpa og dra seg fremover med forlabbene. Hvorfor gjør den det?

Det kan se komisk ut når hunden eller katten setter seg på baken og gnir rompa mot gulvet ved å dra seg fremover med framlabbene, men det er en grunn til at de oppfører seg slik. De gangene vi har opplevd dette, har det gjerne fulgt en brun stripe med på reisen. Under halen har det da satt seg fast avføring, noe som naturlig nok har medført vask av både hund og gulv. Men oppførselen kan også bety andre ting enn bæsj som sitter fast i rumpa.

Kort fortalt er atferden den enkleste måten dyrene kan bruke til å klø seg i rumpa. Men dersom det skjer ofte, og særlig dersom dyret også slikker eller biter seg i rumpa, kan det være fornuftig å ta det opp med dyrlege.

Les også: Matskålen bør vaskes etter hvert måltid

Ta en titt

Det første du bør gjøre er å rett og slett løfte halen på katten eller hunden din og se etter om det er noe som har festet seg i pelsen – som avføring eller kattesand. Dersom det er problemet kan du vaske det forsiktig bort. Dersom det ofte setter seg fast avføring i pelsen, kan du klippe eller barbere bort lang pels i problemområdet.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Vanlige årsaker

Vanlige årsaker til rumpeakingen er at noe sitter fast i rumpa – for eksempel avføring eller kattesand. Det kan også være kløe, allergi, innvollsorm, problemer med analkjertlene, eller en utvekst/klump.

Tarmparasitter – innvollsorm er en viktig årsak til vedvarende kløe i rumpa. Ta kontakt med dyrlege for markkur og eventuelt behov for avføringsprøve. Innvollsorm kan forebygges ved hjelp av regelmessig markkur.

Les også: Floker og sammenfiltret pels hos katt

Plager med analkjertlene

Særlig hos hunder kan aking på rumpa skyldes plager med analkjertlene. Dersom analkjertlene blokkeres kan de hovne opp i verste fall sprekke og bli betente. Dersom du mistenker at analkjertlene er problemet, er det viktig å la hunden få hjelp og behandling hos dyrlege. Noen hunder får hyppige plager med analkjertlene og vil dermed ha behov for regelmessig oppfølging og behandling.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Andre årsaker til kløe kan være allergi. Da har katten eller hunden gjerne kløe og plager også andre steder på kroppen. I noen tilfeller kan kløen/ubehaget skyldes mer alvorlig sykdom, som kreft.

Be om råd i tide

Rumpeakingen ser gjerne komisk ut, men dersom det skjer ofte og du ikke ser noen åpenbar årsak, bør du ta  katten eller hunden med til dyrlege for en sjekk.

Kilder:

Sawgrass veterinary center: The Poop-Scooting Boogie: What scooting says about your pet

The People’s Dispensary for sick animals: Scooting in cats

LiveScience: Why do cats and dogs rub their butts on the floor?

PetMD: Cat scooting: What it means and what to do

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse