Dyr og folk
   

Allergi hos hund og katt

Pollenallergi, og andre typer allergi, rammer også hunder og katter, men mange kjæledyreiere vet ikke at kjæledyr kan ha allergi. Vanlige symptomer er blant annet kløe og hudforandringer.

Allergi innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på stoffer som i utgangspunktet er ufarlige. Immunforsvaret danner antistoffer som finner og ødelegger allergenet. I slike tilfeller frigjøres kjemiske stoffer, og det er dette som forårsaker de allergiske reaksjonene. Vanlige allergisymptomer hos mennesker kan være snue, tett nese, hoste, nysing, rennende øyne og kløe i halsen.

Dyr med allergi kan ha store plager

Katter og hunder kan også ha allergiske reaksjoner, blant annet på pollen, vanlige householdningsartikler og husstøvmidd. Selv om de underliggende biologiske mekanismene ved allergi er like, får ikke dyrene de samme symptomene som vi får.

Dyr med allergi kan ha store plager. Likevel er det ifølge en undersøkelse utført av legemiddelfirmaet Novartis Animal Health, mange kjæledyreiere (44 prosent) som ikke er klar over at hunder og katter kan rammes av allergi, eller at symptomene ofte blir utløst i pollensesongen.

Deltagerne i spørreundersøkelsen som ble utført i 2012, var 1269 hunde- og katteeiere fra Frankrike, Tyskland, Spania, Italia, Storbritannia og USA.

Annonse

Kronisk tilbakevendende

Forfatterne av studien skriver at man regner med at allergisk eksem rammer 10 til 15 prosent av hunder. Det forårsakes av overfølsomhet for allergener som husstøvmidd, pollen, og muggsporer. Sykdommen er ofte kronisk tilbakevendende, og krever livslang behandling.

Kjæledyr kan også ha allergi mot bestemte matvarer, mot sopp, og mot parasitter – som lopper og midd.

Ifølge College of Veterinary Medicine ved University of Illinois at Urbana-Champaign, vil ikke dyret nødvendigvis få en allergisk reaksjon første gang det blir utsatt for allergenet, men ved senere eksponeringer kan det utløse reaksjoner.

Symptomer på allergi

Hunder og katter får symptomer som kløe, rødhet, eller irritasjon i huden. Andre symptomer kan være hevelser i ansiktet, rennende øyne, kløende ører eller øreinfeksjon, nysing, oppkast og diaré.

Øreinfeksjoner kommer av at kjertler i ørene overproduserer voks ved allergi.

Det er vanlig at dyr med allergier klør, slikker, eller biter i potene, og at det her kan oppstå rødhet og hudforandring. Potene har svettekjertler, og disse blir betente ved allergi.

Allergi kan føre til infeksjoner med bakterier eller sopp i huden, noe som kan føre til at det irriterte området mister pels, eller at det dannes sårskorper.

Katter klør seg, men det kan være vanskeligere å oppdage slik kløe hos katter enn hos hunder. Andre symptomer hos katt er hyppig vask, tygging, og noen ganger klorer katten seg selv.

 

Noen hunderaser rammes oftere av allergi

Det er ingen katteraser som er kjent for å være mer utsatt for allergi enn andre, men flere hunderaser er særlig utsatt for allergi. Disse er blant annet: Terriere, settere, labrador retriever, golden retriever, dalmatinere, boxere og raser med flate fjes (som mops og boston terrier).

Annonse

De fleste hunder som utvikler allergi, får vanligvis plagene i ett til tre års alder, men det kan starte så sent som i åtte års-alder. Etterhvert som den allergiske hunden blir eldre, får den ofte flere allergier, og reaksjonene kan bli verre.

Hunder kan være allergiske mot blant annet pollen fra trær og gress, muggsporer, støv og husstøvmidd, flass, fjær, sigarettrøyk, mat, medisiner, lopper og midler mot lopper, parfyme, rengjøringsprodukter, tekstiler som nylon eller ull, og gummi og plastikk.

 

Matallergi og pollenallergi

Symptomer som gjelder spesielt for matallergi er kløe, kronisk øreinfeksjon, og av og til plager fra mage og tarm.

Ved pollenallergi vil symptomene følge pollensesongen, og det kan se ut som om plagene som rammet hunden eller katten, går over av seg selv. Noen dyr kan ha plager i flere år, uten at man finner den egentlige årsaken – med mindre man oppsøker dyrlege og ber om hjelp.

 

Blodprøver og prøver fra huden kan gi svar

Dyrlegen bruker blant annet prøver fra huden og blodprøver for å finne ut hva som forårsaker allergien, slik at rett behandling kan gis. Gullstandard for å finne ut hva som utløser allergien, er en metode som minner om prikktest hos folk. Det vil si at et område på kroppen til dyret blir barbert, og små mengder med ulike typer allergener blir sprøytet inn i et lite hull i huden, i et spesielt mønster. Dersom dette utløser en reaksjon på et av områdene, er allergenet identifisert.

Foreløpig finnes det ingen gode tester som kan avsløre matvarer som utløser allergi, men dyrlegen kan foreskrive en allergivennlig diett, for å se om dette kan bedre symptomene. Ved å deretter gradvis innføre andre matvarer, kan man oppdage om noen av disse utløser allergiske reaksjoner.

 

Kilder:

Novartis Animal Health: Pet Allergy Worldwide Survey (PAWS) Backgrounder

Scratching the right itch: Global PAWS report shows majority of pets owners are unaware of their pets’ suffering during allergy season

Novartis Animal Health forsker på, utvikler og selger behandling (medisiner og lignende) til dyreeiere, veterinærer og bønder.

College of Veterinary Medicine, University of Illinois at Urbana Champaign: Pets have allergies too. Forfatter: Netherton S

Animal Planet: Dogs with allergies

WebMD: Allergies in dogs

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse