Dyr og folk
   
Brun hund som ser foran seg. Grønt gress i bakgrunnen og en hånd som klapper hunden på ryggen.

Hvor raskt reduseres hunders livskvalitet i alderdommen?

Etter at hunder har nådd det som regnes som forventet levealder for sin rase, ser man en jevn nedgang i livskvalitet. Forskere har sett på hvor rask denne reduksjonen er.

Dette ifølge en studie som ble publisert i PLOS ONE i september 2024.

Forskerne forklarer at det er viktig å ha kunnskap om hunders aldring nå som veterinærmedisinen blir stadig bedre. De laget et system der hundeeierne som deltok i studien skulle måle hundens livskvalitet og gi en skår der 7 var det høyeste de kunne oppnå. Spørsmålene i systemet dreide seg i hovedsak om vitalitet, hvordan fellesskapet med eieren var, smerte og bevegelighet.

Totalt deltok 34 hunder og deres eiere i studien. Forskerne fulgte hundene over tid, etter at de hadde passert den alderen som ble regnet som forventet levealder.

Gir kunnskap om normal aldring

Forskerne fant at hundene som hadde en lavere skår enn 5.35 hadde høyere risiko for å dø tidligere enn de som hadde høyere skår enn dette. I perioden studien varte falt hundenes livskvalitet med 0.05 poeng per måned. Ifølge forfatterne gir dette kunnskap om hvordan normal aldring arter seg hos en hund, slik at det er lettere å fange opp når noe er galt.

Ettersom veterinærmedisinen blir bedre og flere tar i bruk forebyggende behandling, har levealderen til hunder økt. En nyere studie fant at median levetid hos hunder er 15.4 år. Eldre studier har konkludert med gjennomsnittlig levealder på 8,5 til 12,5 år.

Når hunder blir eldre vil de i likhet med oss oppleve flere plager og mer sykdom. Dette kan være smertetilstander, redusert kognitiv ytelse og problemer med syn og hørsel. Aldersrelaterte tilstander kan ha en betydelig innvirkning på livskvaliteten.

Annonse

Smerte er ikke et trekk ved normal aldring

Forskerne fant at eldre hunder som ikke hadde noen livstruende sykdommer når de ble med i studien, hadde en median skår på 5,76 av 7. Hundene fikk generelt høyest skår på fellesskap med eieren. Dette er ofte viktig for hundeeiere – det handler om opplevelser hund og eier har sammen og at hunden ser ut til å ha det bra når man gjør ting sammen.

Størst variasjon var det i skåringen på spørsmål knyttet til smerte og bevegelighet. Her kunne samme hund skåre høyt på den ene og lavt på den andre. Dette viser hvir viktig det er å erkjenne at smerte eller bevegelighetsproblemer ikke er trekk ved normal aldring, og at det bare forekommer i en undergruppe av eldre hunder.

En nyere studie viser at hundeeiere lettere kjenner igjen symptomer på smerte hos unge hunder enn hos eldre hunder. Der strever flere med å se at atferdsendringer skyldes smerter. Kanskje tror de at det de ser er normale tegn på aldring, og kanskje forstår de ikke hvor sterkt smerte påvirker hundenes livskvalitet, skriver forskerne.

Problemer med søvn eller søvnkvalitet er og forbundet med smerte. Slike tegn fanger hundeeiere lettere opp.

Raskere reduksjon hos store hunder

Større hunderaser har mer tydelige aldersrelatert reduksjon i livskvalitet enn mindre raser. De ser ut til å ha en raskere reduksjon i livskvalitet, særlig når det kommer til smerte og bevegelighet.

Annonse

Forskerne skriver at funnene er viktige for å få mer kunnskap om aldring hos hunder, og at det kan være nyttig for hundeeiere som lurer på om det er riktig å avlive hunden. Gamle hunder bør få regelmessige helsesjekk hos veterinær – helst to ganger i året ifølge amerikanske anbefalinger.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Andre artikler om hunder:

Demens hos hunder

Søvnforstyrrelser hos hunder kan være tegn på demens

Sterilisering eller kastrering kan gi hunder lenger levetid og bedre helse

Hvilke hunderaser lever lengst?

Hørselstap hos hund

Når hunden blir blind

Kilde:

PLOS ONE, september 2024: Cross-sectional and longitudinal analysis of healthrelated quality of life (HRQoL) in senior and geriatric dogs.

Forfattere: Mondino A, Yang CC, Simon KE, et al.

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse