Dette er tema i en studie som ble publisert i tidsskriftet Antrozoös i mai 2024.
-Å ikke være i stand til å ta vare på, eller redde, dyr man er glad i, skaper press og usikkerhet som kan gå utover den psykiske helsen. Av den grunn bør helsetjenesten, sosiale tjenester og økonomiske støttesystem være klar over betydningen familiedyr har for folk. Dette sier Janine Muldoon som er hovedforfatter av studien i en pressemelding.
-Kan ramme alle
-Uventede kostnader knyttet til familiedyret kan ramme alle. Når folk strever økonomisk på grunn av endrede omstendigheter, eller lav inntekt over lang tid, kan slike utfordringer bli ekstremt stressende, sier Muldoon.
Studien hentet informasjon fra et prosjekt som undersøker hvordan folk opplever det å få støtte fra den britiske dyrevernsorganisasjonen Blue Cross. De intervjuet 20 personer som hadde fått hjelp fra Blue Cross. Seksten hadde fått gratis eller betydelig redusert pris på veterinærhjelp til dyrene sine.
Alle deltagerne, selv de som hadde relativt god økonomi, viste til kostnadene ved å ha dyr og de økende kostnadene til pleie av dyret.
Når de søkte støtte var det ofte på grunn av et helseproblem eller en nødsituasjon med et dyr, eller andre uventede veterinærkostnader. Dette kunne gjelde undersøkelser, behandling og transport som de rett og slett ikke hadde råd til.
-Folk opplevde hjerteskjærende dilemma knyttet til hva de skulle gjøre for å hjelpe familiedyret, sier professor Joanne Williams. Hun er en av de andre forskerne bak studien.
-De fortalte at det var blant de mest stressende opplevelsene de hadde hatt i livet, sier Williams.
Skyldfølelse og skam kan gjøre det vanskelig å be om hjelp
De fleste som fikk hjelp av Blue Cross fikk høre om muligheten til slik hjelp via andre.
Forskerne vurderte hvordan det påvirket organisasjoner som gir støtte til mennesker som ofte sliter med økonomi og psykisk helse på samme tid.
En annen studie, som har brukt det samme forskningsgrunnlaget, forsøkte å finne svar på hvorfor folk som kan få gratis eller kostnadsreduserte veterinærtjenester, ikke søkte om støtte når de trengte det. Disse funnene ble publisert i tidsskriftet Animal Welfare i mai 2024.
De fant at mange var redde for å bli sett ned på, avslørt, eller stigmatisert. Skyldfølelse, skam, økonomiske bekymringer, at man ikke visste om tilbudet, og et ønske om å håndtere problemene på egen hånd, spilte alle en viktig rolle.
-Dette har konsekvenser for hvordan støttetjenester blir markedsført og levert, for å sikre at dyr får den pleien de trenger, sier forskerne.
De mener at støttetilbud bør markedsføres diskret og gis – eller kanskje fremmes – på måter som kan redusere negative assosiasjoner,
Les også:
Familiedyr – bra for menneskers psykiske helse
Hunder lindret psykiske plager hos veteraner
Blir dyrevelferden ivaretatt hos dyr som brukes til emosjonell støtte
Kjære dyreelsker – er du snill mot folk?
Kilder:
Anthrozoös, mai 2024: When Having a Pet Becomes a Luxury You Can No Longer Afford
Forfattere: Muldoon JC, Williams JM
Animal Welfare vol. 33, mai 2024: Why are some people in the UK reluctant to seek support for their pets?
Forfattere: Muldoon JC, Williams JM
The University of Edinburgh, august 2024: Struggling pet owners feel pain of hard choices