Da Cira begynte å drikke fra vannkranen i vasken på kjøkkenet, syntes vi først at det bare var morsomt. Men så kom spørsmålene: hvorfor foretrekker hun å drikke derfra? Og kan menneskene i huset være utsatt for noen form for smitte når hun gjør det?
Ville dyr foretrekker rennende vann
– Man har ikke godt vitenskapelig bevis for at huskatter, som art, foretrekker rennende vann fremfor stillestående vann. Det sier Carlo Siracusa, som er førsteamanuensis i klinisk dyreatferd og velferd, til Newsweek i en artikkel som ble publisert i 2022. Men man vet at ville dyr foretrekker rennende vann. Det er også rådet vi mennesker følger – rennende vann er tryggere en stillestående vann, med mindre risiko for at det inneholder noe som kan gjøre oss syke.
Katten har oversikt mens den drikker
Siracusa forklarer at årsaken til at noen katter fortrekker å drikke fra en vannkran kan være individuelle. Vannet er kanskje kaldere og smaker gjerne bedre. Men omgivelsene kan også ha litt å si – en vask er gjerne plassert i høyden, mens kattens vannskål oftest er plassert på gulvet – og gjerne i et hjørne. Katten føler seg dermed mer sårbar for angrep bakfra, mens den har god oversikt om den drikker fra kjøkkenbenken. Mange katter synes også det er gøy å leke med dråper som drypper fra kranen.
Tilby en mer attraktiv løsning
Dersom det er et problem at katten drikker fra vannkranen, bør du tilby den en mer attraktiv løsning. Kanskje skal du prøve en annen type vannskål. Hvis du har en vannskål i plast, kan du for eksempel prøve en i keramikk. Du kan og forsøke å sette vannskålen høyere opp, eller prøve en vannfontene.
Vannskålen bør vaskes en gang om dagen og katten må få rent vann minst en gang om dagen. Katten kan gjerne ha tilgang til mer enn en drikkeskål.
Både mat- og vannskål bør plasseres i god avstand fra dokassen.
Smittefare?
Men hva med hygienen? Er det trygt å la katten drikke rett fra vasken, eller risikerer vi mennesker å bli utsatt for smitte? Vi har ikke funnet skriftlige kilder som har sett spesifikt på smitte fra katter som drikker fra vannkranen, men vi har funnet artikler om offentlige drikkefontener.
I en artikkel som ble publisert i The Guardian i 2018 har forfatteren sett på om vi er utsatt for smitte fra andre mennesker når vi bruker offentlige drikkefontener. Hva skjer om leppene berører tuten på en drikkefontene som mange bruker?
Her skriver forfatterne at det først og fremst er knappene/vriderne som det er størst smittefare ved – ikke tuten vi drikker fra. De forklarer at risikoen for å bli smittet med for eksempel herpes fra tuten er svært liten og at sykdomsutbrudd knyttet til drikking fra offentlige vannfontener er ekstremt sjeldent. I de få tilfellene det har skjedd, involverer det enkeltstående tilfeller der personer med svekket immunforsvar rammes, skriver de.
Vil du lese mer om dyr og dyrevelferd? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Generelt sjeldent at katter smitter mennesker
For å få et tydeligere svar har vi kontaktet Mattilsynet og spurt dem om eventuell smittefare når katter drikker fra kranen.
– Det er generelt sjeldent at katter smitter mennesker med sykdommer og alminnelig hygiene er vanligvis tilstrekkelig forebyggende. Likevel kan utekatter pådrar seg salmonellainfeksjon etter blant annet å ha spist småfugl. Salmonellabakterier kan gi alvorlige infeksjoner også hos mennesker, og smitten kan gå fra menneske til dyr og omvendt, sier Lars Erik Rondestveit, seniorrådgiver i seksjon dyrehelse ved Mattilsynet.
– Smitte fra husdyr, inkludert kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) og ville dyr (fugler, pinnsvin) kan også forekomme. Salmonella skilles ut i tarmen både hos dyr og mennesker som er syke, og smitte kan skje ved at man får bakterier fra avføringen via hender og videre inn i munnen blant annet når man spiser. I tillegg kan det forekomme smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann, sier Rondestveit.
Liker du artikkelen? Abonner på vårt nyhetsbrev!