Dyr og folk
   
hund og katt som sover ved siden av hverandre på sofaen.

Trenger hunden trapp eller rampe?

For mange hunder er trapp eller rampe en nødvendighet for å komme seg opp i sofaen eller inn i en bil. For andre hunder kan behovet komme med alderen, eller det kan bidra til å forebygge smerter og plager.

Noen hundeeiere er raske til å kjøpe trapp eller rampe for å hjelpe hunden inn i bilen, opp i sofaen eller i sengen.  Andre av oss oppdager at noe har endret seg – at hunden sliter mer enn før med å komme seg opp i godstolen.

Hos oss kom erkjennelsen av dette behovet gradvis. At Lyra hoppet opp i sofaen var ikke noe vi tenkte over i det hele tatt. Helt til hun plutselig begynte å nøle. Hun tar fart, tripper mye på stedet og løper frem og tilbake, før hun endelig bestemmer seg. Da vi la merke til det skubbet vi en passelig høy pappeske bort til sofaen. Straks hun skjønte hvordan hun kunne bruke den som trapp, ble den et opplagt valg. Og vi forsto at det var på tide å skaffe Lyra en sofatrapp.

Trapp kan gi mindre smerter og belastning

Trapp eller rampe er gjerne brukt i hjem der hunden har plager – for eksempel leddsmerter. Et slikt hjelpemiddel kan bidra til at hunden opplever mindre smerter og belastning når den skal hoppe inn i en bil eller opp i sofaen. Dersom du – som oss – plutselig ser at hunden strever med å hoppe opp der den tidligere gjorde det uanstrengt, er det fornuftig å ta det opp med dyrlegen.

Trapper og ramper kan også forebygge plager. Noen hunderaser – for eksempel dachs og welsh corgi pembroke, har større risiko for ryggskade. Enkelte store hunderaser er særlig utsatt for leddplager, og små hunder som må ta fart for å komme seg opp i sofaen, bør også få hjelp.

Forskning viser at sammenstøtet hundens forbein blir utsatt for når den hopper ned fra bagasjerommet i en høy bil, kan øke risikoen for skader. En rampe eller trapp beskytter mot belastningen.

Opplever du – slik vi gjorde – at hunden sliter med å hoppe opp i sofaen, er det et tydelig tegn på at det er på tide å skaffe hunden en trapp eller rampe.

Annonse

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe trapp eller rampe:

Det finnes en rekke ulike trapper og ramper å få kjøpt. Det du bør tenke på når du skal anskaffe et slikt hjelpemiddel er:

  • At den er sklisikker
  • At den er bred nok til hunden som skal bruke den
  • At den tåler hundens vekt
  • At høyden på rampen eller trappen passer til bilen eller sofaen den skal brukes til

Om hunden nøler med å ta i bruk rampen eller trappen, er det viktig å være tålmodig. Ikke dytt hunden opp. Bruk gjerne godbiter til å lokke den opp, og ros den masse når den går opp i den.

Annonse

Trapper tar mindre plass enn ramper, men ramper kan være lettere å bruke for større hunder. Om du ser at hunden sliter med å gå i trapp til vanlig, bør du vurdere en rampe istedenfor.

Kilder:

American Kennel Club, 2024: Does your dog need dog stairs or a ramp?

Forfatter: Reisen, J.

PetMD, 2018: Do you need a dog ramp?

Barking dogs: Do you need a stair or a ramp for your pet?

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse