Dyr og folk
   

Hund: Hopp fra høye biler øker risikoen for skader

Sammenstøtet hundens forbein utsettes for når den hopper ned fra bagasjerommet i en høy bil, kan potensielt øke risikoen for skader.

Dette ifølge en studie som ble publisert i veterinærtidsskriftet VetRecord i juni 2018.

I studien utførte forskerne et eksperiment der de forsøkte å måle om belastningen på hunders frambein blir for stor om hunden hopper fra bagasjerommet i bilen. I eksperimentet lot de 15 friske hunder hoppe tre ganger hver fra en plattform som ble justert til høyder på 0,55 meter, 0,65 meter og 0,75 meter.

Trykket på beina ble større med økt høyde

Måling av de biomekaniske kreftene som var involvert ved hvert av disse hoppene, viste at trykket på hundens frambein varierte betydelig mellom de tre nivåene, og økte gradvis med høyden på plattformen.

Samlet viste resultatene 25 prosent forskjell i maks trykk ved landing mot bakken mellom de laveste og de høyeste plattformene.

Annonse

Behov for mer forskning

Forskerne skriver at det er behov for mer forskning på dette området før man kan si noe sikkert om en slik sammenheng.

De konkluderer likevel med at studien gir det første objektive beviset som støtter det som er en vanlig oppfatning – at det kan være uheldig for hunder å hoppe ned fra bagasjerommet i høye biler.

Må sikres i bil

Alle hunder må sikres i bil. Man kan enten bruke transportbur av solid kvalitet som festes i bilen, eller man kan bruke sele. Ifølge Mattilsynet bør transportbur være relativt trangt for at hunden ikke skal skades ved bevegelse. Det bør også være av god kvalitet, slik at det tåler en bråstopp.

Annonse

Seler festes til bilbeltet i baksetet.

Referanser:

Vet Record juni 2018, 182 (25): Peak forelimb ground reaction forces experienced by dogs jumping from a simulated car boot

Forfattere: Pardey D, Tabor G, Oxley JA, Wills AP

Mattilsynet: Hunden på biltur

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse