Dyr og folk

Julefarer for kjæledyr

Julepynt, juletrær og herlig julemat for oss mennesker. Men noe av det vi liker å spise eller omgi oss med i jula, kan være farlig for kjæledyrene våre.

Hvem har vel ikke sett et bilde av, eller hørt historier om, kjæledyr som har skapt kaos i et julepyntet hjem, eller som selv har funnet veien til festmaten? Eller kanskje du, som oss, har opplevd å komme hjem til et veltet juletre – og en forskrekket – men heldigvis uskadd katt?

I vårt tilfelle var det bare julekulene som ble knust (og ingen poter fikk kutt), men dersom juletreet velter over et nysgjerrig kjæledyr, kan det skade det. Sørg derfor for å sikre treet. (Vi har av og til festet toppen av treet til en krok i taket – med fiskesnøre.)

Ifølge ASPCA bør også juletrefoten være av en slik type at kjæledyret ikke kan drikke vannet. Det er fordi vannet kan inneholde kunstgjødsel, eller, dersom det blir stående en stund, være grobunn for bakterier.

Gavebånd kan være morsomme for dyrene å leke med, men dersom kjæledyrene spiser båndet, kan det skade dyret ved at det skjærer seg gjennom tarmveggen. Julekuler kan også være morsomme å leke med, men hvis de knuser kan dyrene skjære seg på dem.

Levende lys

Levende lys er riktig hyggelig i en julepyntet stue, men tente lys må du alltid ha under oppsyn. Kjæledyr kan velte lysene og slik starte en brann, eller de kan brenne seg.

Giftige juleblomster

Mange blomster og planter er giftige. Blant juleblomstene du bør være særlig oppmerksom på er julestjerne, kristtorn (bærene kan føre til at hunden blir dårlig i magen), misteltein, amaryllis, julerose og hyasint (svibel).

Julemat for oss – gift for hunden

Julemat som vi koser oss med, kan være giftig for hunder. Ikke la skåler med mat, drikke og snacks stå slik at hunden kan få tak i det.

Mat som er gifig for hunder er blant annet:

  • Sjokolade: Jo mørkere den er, jo giftigere. Her kan du lese mer om sjokoladeforgiftning hos hund.
  • Druer, og tørkede produkter av druer, som rosiner, korinter og sultanrosiner. Selv i små mengder kan dette føre til nyresvikt. Husk at mye julemat kan inneholde druer eller tørkede drueprodukter. Blant annet kaker og gjærbakst, salater og pai.
  • Løk – både rå og kokt/stekt løk er giftig for hunder. Dette inkluderer hvitløk, purre, sjalottløk og gressløk. På kort sikt kan det gi oppkast og diaré, men det er den skadelige effekten det kan ha på de røde blodcellene man kanskje frykter mest. Dette kan gi anemi. Det kan ta flere dager fra hunden spiste løk, til skaden blir åpenbar.
  • Dersom hunder får i seg mye alkohol kan det gi mye av de samme effektene som hos mennesker. Dette inkluderer risiko for lav kroppstemperatur, lavt blodsukker og koma.
  • Makademianøtter kan forårsake slapphet, feber, skjelving, lammelser og stivhet hos hunder.
  • Xylitol: Hunder tåler ikke xylitol. Xylitol er et sukkerfritt søtningsmiddel som brukes i blant annet tyggis, tannkrem, munnskyllevann og lignende. Xylitol frigjør insulin i kroppen til hunder, noe som kan føre til lavt blodsukker og noen ganger leverskade.
  • Restemat kan inneholde noe hunden ikke tåler, og uvant mat kan i seg selv gi mageplager. Svært fet mat kan føre til pankreatitt (bukspyttkjertelbetennelse), som er en veldig smertefull betennelsestilstand.

 

Ikke overdriv

Mange synes det er viktig å gi også dyrene ekstra god mat i julen. Men ikke overdriv – og ikke føl at du må variere hundens snacksutvalg på samme måte som man dekker dessertbordet på julefesten. Kjæledyret trenger ikke syv (eller 13!) ulike typer snacks til jul. Hos kjæledyr kan det å raskt introdusere mange typer ny mat og snacks, føre til magetrøbbel – selv om de i utgangspunktet tåler maten.

Husk også at det ikke er nødvendig med så store porsjoner – for en liten katt på 3,5 kilo skal det ikke så mye snacks til. Glem ikke at det å slanke en katt kan være et langvarig prosjekt.

Les også: Overvekt hos katt

Farene som er omtalt i denne artikkelen gjelder spesielt for hund og katt. Kanskje er det også farlig for andre kjæledyr, men det sier ikke kildene noe om.

Kilder:

ASPCA: Poisonous Plants

Blue Cross for Pets: Christmas dangers for dogs

ASPCA: Holiday safety tips

Silverton Vets: Dangers of christmas

 

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook