Dyr og folk
   

Hvordan tenker hunder?

Hvordan tenker hunder når de blir bedt om å finne en bestemt gjenstand? Hvilke sanser bruker de når de leter dem opp? Det har forskere fra Budapest sett nærmere på.

Når hunder tenker på en gjenstand bruker de ulike sansefunksjoner.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Animal Cognition i juni 2022.

Fra før av vet man lite om de kognitive mekanismene som er involvert når hunder med unik evne til å lære ord gjenkjenner ulike ting.

Les også: Hunden gjesper – hva betyr det?

Bruker ulike sanser når de tenker

Tidligere studier har og vist at hunder bruker ulike sanser når de tenker. En studie fra 2007 fant at hunder så lenger på et ansikt som ikke stemte med stemmen de hørte. I en annen studie møtte hunder ulike kvinner og menn, mens de hørte på opptak av en menneskestemme. Hunder som bodde med både kvinner og menn så lenger på personer dersom kjønnet deres matchet med stemmen de hørte.

Forskning viser at hunder foretrekker å bruke synet når de leter etter en gjenstand, eller de bruker en kombinasjon av syn og lukt. Det finnes og studier som har vist at hunder også kan føle seg frem (berøring) for å kategorisere gjenstander.

Les også: Hvorfor sebraen har striper

Annonse

Hunder med unik evne til å lære ord

Forut for studien antok forskerne at sansene hunder bruker for å identifisere gjenstander, for eksempel lekene deres, gjenspeiler måten disse tingene er representert i sinnet deres.

-Når en hund bruker luktesans og syn når de leter etter en leke, antyder det at de vet hvordan leken lukter og ser ut, sier forskerne til Neuroscience News, som har skrevet om studien.

De samme forskerne har i en tidligere studie funnet at noen få hunder har en unik evne til å lære navnet på ulike ting. Det vil si at de klarer å identifisere disse blant andre leker med lignende navn.

-Disse hundene gir oss et glimt av tankene deres, og vi kan oppdage hva de tenker på når vi spør etter en bestemt leke, sier en av forskerne.

Annonse

Les også: Forebygg hundebitt: Bedre kunnskap om hunders signaler reduserer sjansen for å bli bitt

Fant lekene også i mørket

I første del av studien trente de tre hunder med unik evne til å lære ord (alle tre var av rasen border collie) og ti vanlige familiehunder til å hente en leke og få belønning for det. Hundene fikk godbiter og ros når de valgte riktig leke.

Forskerne så på hvordan hundene lette etter den leken de spurte etter. Den var plassert blant fire andre leker. Forsøket ble gjort både med lyset på og i mørket. Hundene brukte mer tid på å løse oppgaven i mørket.

I andre del av studien deltok kun hundene med unik evne til å lære ord. Målet var å finne ut hva hundene tenkte når de hørte navnet på leken. Hundene fant lekene det ble spurt etter både i lyset og i mørket.

Hundene brukte 90 prosent mer tid på å snuse seg frem til gjenstanden når lyset var av, men det utgjorde likevel kun 20 prosent av tiden.

Les også: Hørselstap hos hund

Foretrekker å bruke synet

Funnene viser at hunder bruker informasjon fra ulike sanser når de skal finne en gjenstand. Selv om de foretrekker å bruke synet når de leter etter noe, kan de bruke andre sanser om syn ikke er tilgjengelig. Når hunder leker med en gjenstand er de oppmerksomme på ulike egenskaper ved den, og bruker ulike sanser til å registrere disse, konkluderer forfatterne.

Kilder:

Animal Cognition, juni 2022: Multisensory mental representation of objects in typical and Gifted Word Learner dogs

Forfattere: Dror S, Sommese A, Miklósi A, Temesi A, Fugázza C

Neuroscience News: A glimpse into the dogs mind: A new study reveals how dogs think of their toys

Forfatter: Bohm S

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter