Dyr og folk
   

Kan klassisk musikk eller lydbøker ha beroligende effekt på hunder?

Mange setter på musikk, en lydbok eller radioen når hunden skal være alene hjemme. Tanken er at det skal bidra til at hunden er roligere. Men hjelper det?

Det har forskere fra Queens University i Belfast sett nærmere på. Studien er publisert i Applied Animal Behaviour Science. Den er omtalt av BBC.

Tidligere forskning har funnet at klassisk musikk har en beroligende effekt på hunder i omplasseringssentre. Forskning har og antydet at hunder foretrekker reggae og «soft rock».

Forskerne bak den aktuelle studien ønsket å finne ut om klassisk musikk eller lydbøker hadde beroligende effekt på hunder som ble skilt fra eierne i en kort periode.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Delt inn i tre grupper

Deltagerne var 60 hunder av ulike raser i alderen 10 måneder til 12 år.

Disse ble atskilt fra eierne i et testrom med fire kamera. Hundene fikk ti minutter til å bli kjent med rommet, før eierne forlot dem der i en time. Hundene ble delt inn i tre grupper. I testperioden spilte forskerne av en sonate fra Mozart til en av gruppene. Den andre gruppen fikk avspilt lydboken Harry Potter og de vises stein, og den tredje gruppen fungerte som en kontrollgruppe og fikk ikke avspilt lyd av noe slag.

Les også: Hunder og separasjonsangst

Annonse

Gjorde ingen skade

Forskerne fant at klassisk musikk hadde en moderat beroligende effekt på hundene. Men i hovedsak fant de at verken musikk eller lydbøker var spesielt nyttige metoder for å berolige hundene. Det er dog viktig å merke seg at det heller ikke gjorde noen skade.

Les også: Hvilke hunderaser lever lengst?

Kilder:

Applied Animal Behavior Science, 2022: The effect of auditory stimulation on pet dogs’ reactions to owner separation

Forfattere: Kinnaird RF, Wells DL

BBC News: Dogs calmed more by classical music than audiobooks, new research shows

Forfatter: Meredith R

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter