Foto: Kris Mikael Krister/Wikimedia Commons
Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Movement Ecology i februar 2024.
Støy fra skipstrafikk, ekkolodd og offshorekonstruksjoner forstyrrer hvalers sang og annen akustisk kommunikasjon mange hvaler er avhengige av for å sende hverandre informasjon under migreringen. En simuleringsstudie antyder at det nåværende lydlandskapet kan føre til tre til fire dagers forsinkelse i hvalers migrering – noe som tilsvarer 20 prosent mer reisetid. Om støynivået fortsetter å øke, anslår simuleringen at noen hvaler aldri når målet for migreringen.
Slik påvirker støy hvalers migrering
Menneskeskapte lyder har tre hovedeffekter på hvalers migrering:
- Det reduserer hvalers evne til å høre akustisk lyd, inkludert andre hvalers sang
- Det fører til at hvalene unngår steder der lyden når et visst nivå
- Det senker hvalers evne til å plukke opp signaler knyttet til omgivelsene – signaler hvaler bruker til å navigere
Noen hvaltyper, som vågehval, knølhval og blåhval er kjent for sin ekstraordinære, akustiske kommunikasjon. Lydene kan bære flere hundre kilometer under vann. Støyforurensning påvirker hvalenes oppførsel, reduserer rekkevidden de kan kommunisere, og øker stressnivået – noe som igjen er forbundet med stranding.
-Avhengig av lyder fra hverandre og omgivelsene
Forskerne brukte data om skipstrafikk i Nordsjøen og støyen fra dem som utgangspunkt for lydkart og en sofistikert simuleringsmodell. Modellen simulerte atferden til 100 vågehval for å forutsi effekten fremtidig støyutvikling kan ha på hvalers migrering. Slik støy kan være knyttet til skipsfart, marine sonaroperasjoner, seismisk leting i gassindustrien og offshorekonstruksjoner.
-Hvaler er avhengige av lyder fra hverandre og fra omgivelsene når de navigerer gjennom havene. Støy fra sonarsystem, skipsfart og bygging reduserer ledetråder de bruker. Isfjell som støter mot hverandre under sjøen lager for eksempel veldig høy lyd. Det kan fortelle hvalene hvilken retning de må dra for å komme til kaldere vann. Hvis de ikke lenger oppfatter lyden, mister de nøkkelinformasjon som skal hjelpe dem å navigere, sier Dr. Stuart Johnston i en pressemelding. Johnston er en av forfatterne bak studien.
Forskerne så også på hva som får hvaler til å unngå en migrasjonsrute. De fant at hvaler vil unngå områder der det er betydelig støy. Det kan føre til at migreringen tar lenger tid, eller – i verste fall – at de aldri når målet for reisen.
Tilbakelegger opp til 10 000 kilometer på ett år
Hvaler har en tendens til å migrere til kjøligere vann om sommeren og varmere vann om vinteren. De migrerer for å få tilgang til mat, for å parre seg, og for å føde der forholdene er best for kalvene. Om migreringen tar lenger tid på grunn av støyforurensning, gir det hvalene mindre tid og energi til å formere seg, lete etter mat og gjenvinne kreftene etter den lange reisen.
-Disse utrolige dyrene tilbakelegger opp til 10 000 kilometer hvert år. Det er en stor investering av tid og energi. Vi må finne en løsning innen skipstrafikk og konstruksjonsindustrien som ikke går på bekostning av hvalenes aktivitet og formering, sier Johnston.
Skipstrafikken er ventet å øke med minst 50 prosent innen 2050.
-Vi må ta informerte beslutninger om våre aktiviteter i havet. Det er viktig at disse beslutningene er drevet av vitenskap, avslutter Johnston.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Andre artikler om viltlevende dyr:
Mennesker er den største trusselen mot ville dyr
Pinnsvinhjelpen: – Det er ikke en menneskerett å ha pinnsvin i hagen
Viltoverganger: sparer liv og penger
Planlegger å avlive 10 000 villhester
Kilder:
Movement Ecology, vol. 12 (17), februar 2024: Avoidance, confusion or solitude? Modelling how noise pollution affects whale migration
Forfattere: Johnston ST, Painter KJ
Scimex: Avoidance, confusion, solitude: whales react to rising noise pollution
Har du en dyrehistorie du vil dele, eller er det noe du ønsker å lese mer om? Tips oss gjerne på merethe@dyrogfolk.no