Dyr og folk

Hunden utenfor puben

For mange år siden så jeg en hund som var bundet utenfor en pub. Jeg blir fortsatt trist av å tenke på det.

I dag er det sjelden jeg ser hunder bundet utenfor butikker, restauranter eller lignende uten tilsyn. Heldigvis. Den gangen (på 90-tallet) var det ikke så uvanlig. Jeg tenkte ikke så mye over det før den tid. Jeg hadde ikke hund selv, så det var ikke en problemstilling jeg trengte å forholde meg til.

Det var lørdagskveld og jeg satt på en kafe sammen med noen venner. På den andre siden av gaten var det en pub. Det sto en hund bundet utenfor puben. Den var mellomstor og så utilpass ut, men den satt pent og ventet mens folk gikk ut og inn.

Bedre kunnskap om hunders signaler reduserer sjansen for å bli bitt

Mange oppsøkte hunden

På den tiden tror jeg ikke at jeg tenkte på at jeg kunne blande meg inn i det jeg så. Særlig med tanke på at det ikke var åpenlys mishandling. Men det jeg så, fikk meg til å tenke på at dette kan være en, av mange ulike grunner, til at en hund «plutselig» biter.

Folk kom bort til hunden. Ikke alle, så klart. Men veldig mange. Hunden viste med kroppsspråket at den ikke var interessert i kontakt. Den var ikke aggressiv, men den vendte seg bort. De som kom bort til den – mange av dem var beruset – så ikke ut til å skjønne eller respektere disse signalene. De fleste ville klappe hunden, men en av dem som gikk forbi, slo hunden plutselig (helt ut av det blå – hunden satt bare der), og så var han borte.

Hunden sto fortsatt der og ventet. Den bet ingen. Den var ikke aggressiv.

Er det vondt for hunden å være alene?

Mens vi skal bare

Jeg så bort et øyeblikk, og plutselig var den borte. Før den tid må den ha stått der i minst en time. En øl, en liten svipptur innom for eieren. En evighet for hunden.

Siden har det blitt nedfelt i lov om hundehold (§5) at man ikke får lov til å sette igjen hunder rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser.

Jeg er fortsatt lei meg for at jeg ikke hjalp den hunden. Men den lærte meg noe viktig.

Den lærte meg hvorfor man aldri kan gå fra en hund alene på den måten, selv om man bare skal være borte i noen få minutter. For noen ganger er noen få minutter med slike erfaringer nok til å ødelegge en hund eller skape situasjoner vi kanskje aldri hadde sett for oss.

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook