Dyr og folk

Derfor bør du klappe hunden før du drar

Klapper du hunden din før du drar ut uten den? Det kan bidra til at hunden tåler atskillelsen bedre.

Hunder blir sterkt knyttet til sine eiere, og de fleste hundeeiere har nok kjent et stikk av dårlig samvittighet når man drar fra en hund som sørgmodig blir stående igjen i gangen.

Studier viser at hunder savner eierne straks de er ute av huset, og at følelsen blir sterkere jo lenger atskillelsen varer.

Noen hunder er så ille plaget at de utvikler separasjonsangst, men selv de som tåler greit at man drar i fra dem, kjenner på økt stress.

Les også: Hunder og separasjonsangst: Er det vondt for hunden å være alene

Den hyggelige siden av det er den entusiastiske velkomsten man får når man kommer hjem fra jobb, butikken, foreldremøtet aller hva det enn var som holdt hund og eier fra hverandre. Også her ser man at jo lenger atskillelsen har vært, jo gladere blir hunden for å se oss igjen.

Kortvarig atskillelse

Fysisk kontakt med mennesker er vist å være en effektiv måte å redusere hunders stressnivå.

Nå har italienske forskere funnet at hunden blir mindre stresset ved en kortvarig atskillelse, dersom den får litt oppmerksomhet før du drar.

Målet med studien var å undersøke om stresset en hund opplever ved en kortvarig atskillelse fra eieren, ble endret av at eieren klappet hunden før han eller hun dro.

Ti hunder i alderen ett til elleve år deltok i eksperimentet. Ingen av hundene hadde separasjonsangst. Syv av hundene var av blandingsraser, en var labrador, en Hovawart og en Chihuahua.

Les også: Snakker du babyspråk til hunden? Det gjør hunden mer interessert

Målte puls og kortisolnivå

Eksperimentet gikk ut på at eierne fulgte hundene sine til et inngjerdet område der de ble møtt av en forsker som målte hundens puls. I det første eksperimentet fulgte eierne hundene til området. Deretter snakket de med forskeren i ett minutt før de forlot området – uten å gi hunden mer oppmerksomhet.

I det andre eksperimentet klappet hundeeierne hunden mens de snakket med forskeren.

Ved begge anledningene forlot eierne området og gjemte seg langt nok unna til at hunden ikke kunne lukte dem.

Separasjonen var kortvarig – kun tre minutter. Hundene brukte omtrent 85 sekunder på å lete etter eieren, og virket ikke veldig stresset.

Forskerne så likevel at hundene fremsto roligere når de ble klappet før avskjeden. Da eierne kom tilbake målte forskerne hundenes nivå av kortisol, som er et stresshormon, og puls.

Kortisolnivåer var det samme uavhengig av om hunden ble klappet eller ikke, men pulsen gikk merkbart ned dersom eieren klappet hunden før han eller hun forlot området. Da forskerne siden så på videoer av eksperimentet, så de at hundene som ble klappet fremsto roligere lenger.

Les også: Hunder speiler eierens stressnivå

Positivt å klappe hunden

Den aktuelle pilotstudien antyder at det kan være positivt å klappe hunden før en kortvarig atskillelse, konkluderer forfatterne.

Det er behov for mer forskning på området, og særlig på hvordan dette tiltaket virker på hunder med separasjonsangst.

Les også: Hunder er bra for hjertet

Kilder:

Journal of Veterinary Behavior: Effects of petting before a brief separation from the owner on dog behavior and physiology: A pilot study

Forfattere: Mariti C, Carlone B, Protri M, Divario S, Gazzano A

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook