Hunder har i flere tiår fått oppgaver der de støtter mennesker med bestemte behov. Dette inkluderer både fysiske oppgaver som servicehunder og førerhunder utfører, og varsling ved medisinske nødstilfeller – som når et epileptisk anfall er i ferd med å utvikle seg. Men hunder bidrar også i terapiprogram som hjelper mennesker med behov for følelsesmessig støtte.
I den aktuelle studien, som ble publisert i tidsskriftet Animals i desember 2024, fant forskere at enkelte katter har en personlighet som gjør at også de kan bidra i dyreassistert terapi.
-Noen katter trives med det
Forskerne hentet informasjon via spørreskjema som ble sendt ut til flere hundre belgiske katteeiere. Informasjonen gjorde det mulig å identifisere personlighetstrekk og oppførsel hos katter som ble brukt i dyreassistert terapi. I Belgia er det mer vanlig med katter i dyreassistert terapi enn det er i USA.
– Det er en vanlig oppfatning at katter ikke passer til slike oppgaver, men studien vår viser at noen katter trives med det, sier Patricia Pendry i en pressemelding om studien. Pendry er professor ved Washington State University og ledet studien.
Sosiale katter som liker mennesker
Katter som blir valgt ut til å bidra i dyreassistert terapi har mange av de samme trekkene som hunder som blir brukt i slik terapi. Det vil si at det er svært sosiale og engasjerer seg i mennesker. Katter som blir brukt i terapien er mer sosiale enn andre katter. De trives godt med andre dyr og mennesker. De er også mer tolerante ved håndtering – inkludert å bli løftet – noe som ikke er så vanlig blant katter.
Selv om mange hunder passer godt til å bidra i dyreassistert terapi, er det noen mennesker som synes en hund kan bli for intens. De kan rett og slett oppleve at det er lettere å finne roen med en katt.
Uklart om det er medfødt eller ikke
Noen katteraser – som Ragdoll og Maine Coon, regnes som mer sosiale enn andre katter, men studien har ikke undersøkt om det er forskjell på katter av ulike raser.
Det er uklart om personlighetstrekkene er medfødt eller om de er utviklet gjennom erfaring. Det er også uklart om terapiarbeid kan påvirke katters velferd negativt.
Kan gi meningsfull støtte
– Målet med studien er ikke å promotere katter til terapiarbeid. Det er å anerkjenne at noen katter virkelig liker denne typen samspill, og at de i riktig situasjoner kan gi meningsfull støtte til mennesker som trenger det, sier Pendry.
– Og om det er noe dyr som kan gjøre en karriere av å slappe av og få oppmerksomhet, så må det være katter, sier hun.
Det er behov for mer kunnskap om katter i dyreassistert terapi. Blant annet bør man finne ut om egenskapene som gjør at katter passer inn i denne rollen er medfødte eller tillærte. Det er også viktig å sikre at oppgavene ikke påvirker kattene negativt.
Vil du lese mer om dyr og dyrevelferd? Abonner på vårt nyhetsbrev.
Andre artikler om katter:
Katter sørger over tapet av en venn
Familiedyr – bra for menneskers psykiske helse
Katter blir like knyttet til eierne sine som hunder blir
Blir dyrevelferden ivaretatt hos dyr som brukes til emosjonell støtte?
Kilder:
Animals, 15 (1), desember 2024: Behavioural Profile Differences Between Cats in Animal-Assisted Services (AAS) and Non-AAS Cats Using the Fe-BARQ in Flanders
Forfattere: Delanoeije J, Palmyre Henri Moons C, Karel Anna Peeters EH, Pendry P
WSU Insider mars 2025: Feline therapy: Study suggests cats could fill an assistive niche
Forfatter: Ferguson W