Dyr og folk
   

Katter til lindring av stress

Katter blir ofte utelatt fra dyreassistert terapi som skal hjelpe mot stress. Men mange mennesker ønsker å være med katter i slik terapi.

Det gjelder særlig for svært følsomme mennesker.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Anthrozoös i august 2022.

Dyreassisterte program som har som mål å redusere stress hos mennesker har vist seg å være effektive, men over 85 prosent av disse studiene inkluderer kun hunder. Den aktuelle studien fant at det var stor interesse for at også katter skulle være en del av slike program.

Forskerne fant at svært følsomme mennesker var særlig interesserte i å få kontakt med katter ved slike tiltak. Ettersom tidligere forskning har vist at følsomme mennesker kan være mer åpne for å knytte sterke bånd til dyr, gir det mening at de ønsker at katter skal være inkludert i disse programmene.

Les også: Katter lærer navnet på andre katter i familien

Mange valgte kattene

Forskerne så på interessen blant deltagerne for å ha med katter i slike terapiprogram, og på personlighetstrekk hos deltagerne som kunne ha betydning for denne interessen.

– Vi har alltid fått høre at kattefolk er annerledes enn hundefolk, og at de fleste studenter ikke er interesserte i å omgås katter, sier Patricia Pendry, en av forfatterne bak studien, i en pressemelding fra Washington State University.

Noen av deltagerne i studien gikk rett bort til hundene. Andre oppsøkte straks kattene. Pendry ble overrasket over hvor mange som valgte kattene.

– Resultatene våre viser at studentene var interesserte i å være med katter. Det så ut til at denne interessen var knyttet til personlighet, fortsetter hun.

Mer enn 1400 studenter og universitetsansatte deltok i studien.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Annonse

Flere terapihunder

Forskerne tok høyde for ting som kunne ha negativ innvirkning på interessen. Dette inkluderte katteallergi og fobi mot katter.

En grunn til at slike terapiprogram stort sett bruker hunder, er at det er langt flere terapihunder enn terapikatter. En annen grunn er at mange tenker at katter ikke passer som terapidyr.

– Mange har en oppfatning om at hunder eksisterer kun for å glede folk. Jeg vil beskrive katter som kresne. Men ofte blir de sett på som uforutsigbare og reserverte, egenskaper som noen synes det er vanskelig å forholde seg til, sier Pendry.

Dersom man kan velge å være med katter eller hunder, eller begge, kan det kanskje føre til at flere mennesker ønsker å delta i slike tiltak.

Annonse

– Vi ser etter måter å hjelpe flere mennesker å redusere stressnivået. Dersom programmene inkluderer katter, kan det kanskje føre til at vi når ut til flere, sier Pendry.

Les også: Slik kan hunder bidra til en bedre skoledag

Kilder:

Anthrozoös, august 2022: University Cats? Predictors of Staff and Student Responsiveness Toward On-Campus Cat Visitations

Forfattere: Delanoeije J, Pendry P

Washingtong State University: Highly emotional people drawn to cats for stress relief programs

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse