Dyr og folk
   
Passer salen

Passer salen?

Feil sal kan gi ryggsmerter hos både hest og rytter, og en sal som glir til siden kan være tegn på at noe er galt med hesten – ikke nødvendigvis salen. Likevel sjekker de fleste for sjelden om salen passer.

Dette ifølge en studie som ble publisert i The Veterinary Journal i 2016. Flere studier har vist at mange bruker en sal som ikke passer til hesten som bruker den. Hestens rygg kan endre seg betydelig i løpet av et år, ikke minst dersom hestens arbeidsmengde er variabel. Selv om salens tilpasning bør sjekkes flere ganger i året, er det mange som ikke får salen tilpasset av profesjonelle en eneste gang i løpet av et år.

Bør tilpasses individuelt

Ideelt sett bør alle hester ha en sal som er tilpasset sin kropp. En sal bør altså ikke brukes på mange hester. Det finnes lite vitenskaplig bevis for at ulike typer pads og salunderlag kan føre til at salen passer bedre. Salunderlag/pads som trykker på ryggvirvelen kan skade hestens ytelsesevne. At salen glir til en side kan blir forbundet med at salen er dårlig tilpasset eller at hestens rygg er asymmetrisk, men den vanligste årsaken er at hesten er halt i en bakfot, skriver forfatterne.

Les også: Arr etter brutal nesereim

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Salen glir – et tegn på halthet

I en annen studie, som ble publisert i Equine Veterinary Journal i 2014, har forfatterne sett nærmere på nettopp dette. Når salen glir til siden skylder man oftest på at den ikke er godt tilpasset, at rytteren sitter skjevt, eller hestens fasong, men det kan skyldes halthet, skriver forfatterne.

I studien de viser til, undersøkte de 560 sportshester i normalt arbeid. Forskerne fant at mange ikke oppdaget halthet i bakbein og/eller forbein hos hester. At salen glir kan være et tegn på slik skade.

Hos hestene i denne studien som hadde slik skade, skled salen konsekvent til siden hos 24 prosent. Det samme skjedde hos 46 prosent av hestene som var halt i bakbein og forbein.

Andre vanlige årsaker til at salen gled til siden var formen på midtre del av ryggen og/eller asymmetri i denne delen av ryggen, at rytteren satt skjevt i salen, og at salen var dårlig tilpasset.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Få ser sammenheng mellom sal som glir og halthet

En annen studie der forfatterne så på 205 hester, også denne publisert i Equine Veterinary Journal men i 2015, fant at salen skled hos 30 hester (15 prosent) på grunn av halthet i en bakfot eller unormal gange, men bare to av rytterne koblet det at salen gled til siden med at hesten var halt.

Ryggsmerter hos hest og rytter ved dårlig tilpasset sal

Ryggsmerter hos rytter var vanlig (funnet hos 39 prosent), og forbundet med dårlig tilpasset sal som igjen påvirket hestens gangarter (for eksempel ved at hesten fikk en «stiv galopp»). En godt tilpasset sal var forbundet med hyppig sjekk av nettopp hvor godt den passet til hestens rygg. Ryggsmerter hos hesten og lav grad av asymmetri i midtre del av ryggen, var forbundet med dårlig tilpasset sal.

Forfatterne konkluderer med at ryttere, trenere og andre involverte trenger mer kunnskap om å kjenne igjen en dårlig tilpasset sal, halthet, at salen glir, og når en rytter sitter skjevt.

Kilder:

Vet J 2016, Dyson S et al: Saddles & girths: What is new?

Equine Vet J 2014, Greve L, et al: The interrelationship of lameness, saddle slip and back shape in the general sports horse population.

Equine Vet J 2015, Greve L, Dyson S: Saddle fit and management: An investigation of the association with equine thoracolumbar asymmetries, horse and rider health.

 

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse