Dyr og folk
   
Nærbilde av hodet til rødfotet landskilpadde.

Skilpadder har også følelser

Forskning viser at skilpadder også opplever følelser som optimisme og engstelse. Det utfordrer den gamle oppfatningen om at reptiler kun er drevet av instinkt.

Rødfotet landskilpadde. Foto: Trisha Shears/Wikimedia Commons

Dette ifølge en studie som ble utført av forskere ved Lincoln University i England og publisert i tidsskriftet Animal Cognition i juni 2025.

Reptilers evner til problemløsning og læring har lenge vært kjent, men tidligere har man trodd av følelsesmessig dybde har vært unik for pattedyr og fugler. I studien fant forskerne at skilpaddene hadde en langvarig humørtilstand, noe som antyder at de kan kjenne på optimisme, redsel og emosjonell resiliens.

Resiliens er et begrep fra utviklingspsykologien og handler om et individs evne til å takle vanskelige situasjoner.

Studien

I studien undersøkte forskerne 15 rødfotede landskilpadder. De brukte kognitive tester som er utviklet for bruk på mennesker. Gjennom forsøkene fant de at skilpadder som levde i berikede omgivelser, altså områder med god plass, naturlige elementer og stimuli, viste mer optimistisk oppførsel.

I testene ble skilpaddene trent til å forbinde visse omgivelser med belønning. Deretter ble de testet med nøytrale eller tvetydige signaler. De som befant seg i berikede omgivelser, var mer optimistiske i disse situasjonene.

I andre fase av studien ble skilpaddene utsatt for mildt stress. Dette kunne være ukjente omgivelser eller en gjenstand de ikke hadde sett før. Skilpadder som tidligere hadde reagert optimistisk, var også mindre engstelige i disse situasjonene. At oppførselen er konsekvent gir sterke bevis for at skilpaddene opplever følelser som påvirker hva de velger å gjøre, forklarer forskerne.

Annonse

Kan få stor betydning

Funnene kaster ikke bare nytt lys over reptilers kognitive evner. De kan også få stor betydning for hvordan skilpadder blir behandlet – enten de befinner seg i private hjem eller dyrehager. Dette er viktig fordi reptiler ofte blir utelatt når man snakker om følende skapninger. Nye studier, inkluderte denne, har endret den gamle oppfatningen om at reptiler kun handler ut i fra instinkt, forklarer forskerne.

Vil du lese flere nyhetssaker som denne? Abonner på vårt nyhetsbrev: Meld deg på her!

Les også:

Hesters evne til å tenke og planlegge er undervurdert

Når dyr gråter

Å forstå hunders ansiktsuttrykk

Barn mener at griser bør få like god behandling som hunder

Kilder:

University of Lincoln, juli 2025: New Study Shows Tortoises Experience Feelings, Similar to Our Own

Animal Cognition, vol. 28 (52), juni 2025: Evidence of mood states in reptiles

Forfattere: Hoehfurtner T, Wilkinson A, Moszuti SA, Burman OHP

Store norske leksikon: Resiliens

Forfatter: Normann-Eide T

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse