Dyr og folk

Dyremishandling: Drap og mishandling av katter

Katter som blir mishandlet og drept på bestialsk vis er dessverre ikke sjeldne hendelser. Av og til rapporteres det om serier av mishandling og drap i de samme områdene. Selv om det er grusomt å lese om, må vi ikke snu oss bort fra det som er vanskelig.

Illustrasjonsfoto: Kattene på bildene er ikke noen av de kattene som er omtalt i denne artikkelen.

Mange ønsker ikke å lese om bestialske drap og mishandling av kjæledyr. For svært mange av oss er tanken på at noen kan utføre slike grufulle handlinger mot et vennlig dyr som oppsøker og er vant til å finne trygghet hos mennesker, så forferdelig at vi ikke vil høre om det. Men denne volden og disse drapene skjer. Vi kan lese om det i avisene og i grupper på Facebook – og kanskje er det vi finner der bare toppen av isfjellet. For hvem ser hva som skjer med dyr (og mennesker) i det skjulte?

I slutten av mai 2021 ble katten til Eva Marita Groven funnet alvorlig skadet ikke langt unna familiens hjem på Kattem i Trondheim. Katten Arya blødde fra munnen, hadde blodig snute og laget en rar lyd når hun freste. Tungen var delt i to, og kjeven hadde sannsynligvis brudd. Skadene var så alvorlige at det selv med flere operasjoner var usikkert om katten ville bli bra. Den ble derfor avlivet. Dyrlegen som behandlet katten sier i en kommentar til Adresseavisen at funnene er meget mistenkelige og kan være påført, for eksempel ved et kraftig spark mot kattens hode.

Groven forteller at naboer også har varslet om katter som har kommet hjem med mistenkelige skader, og det er funnet hundemat i området som de mistenker er forgiftet. Familien har meldt saken til Mattilsynet og levert anmeldelse til politiet.

-Hvordan har denne opplevelsen påvirket dere?

-Det har påvirket oss veldig. Vi tør ikke å få oss en ny katt. Barna er lei seg og vi voksne er lei oss. Vi er også redde for at noe skal skje med valpen vår. Akkurat nå er vi på vakt hele tiden. Det er vanskelig å vite hvem man kan stole på når man bor så tett. Skal man mistenke de som roper høyt at de misliker husdyr i borettslag, eller tenke at det kan være en hyggelig person som ikke ytrer at de misliker dyr? Vi tør ikke å ha dyr ute uten tilsyn. Det er det flere naboer som heller ikke tør lengre, sier Groven.

Ikke langt unna, i Loddgårdsbekken på Melhus, ble det funnet en katt uten hode og forlabber den 26 mai. Dyrekrimgruppa i Trøndelag etterlyser tips i denne saken (på dyrekrim@politiet.no).

Les også: Etterforskning av dyremishandling og drap av dyr

Voldsbølge mot katter

I august 2020 skrev Nettavisen om en voldsbølge mot katter. En katt ble skutt med hagle mens den satt på familiens tomt. En annen ble drept med minst 50 knivstikk.

Ifølge Noah blir det årlig anmeldt omtrent 100 tilfeller av dyremishandling. Av disse gjelder omtrent en tredjedel familiedyr.

Dagbladet skrev den 26. desember 2020 om katten Sigurd som kom hjem til familien i en forferdelig forfatning, med skader på brystpartiet, svimerker, stygge kutt, sår og skader flere steder på kroppen. Potene var svidde og brannskadet og klørne var klippet bort. Konklusjonen på veterinærundersøkelsen var at det ikke fantes naturlig forklaring på så forskjellige skader.

Flere aviser skrev også i 2020 om en ung finnmarking som snurret en katt etter halen og kastet den fra en veranda i andre etasje, etter at en video av dette ble spredt i sosiale medier.

Nyttårsaften 2020 skrev Indre 24 om grotesk mishandling og drap av katter ved en tursti i Viken. En katt hang i et tre, og innvoller, pels og kroppsdeler fra to andre katter lå på bakken under. Ved siden av kattene lå det tre haglpatroner. I katten i treet ble det funnet mye hagl i både kjeve og mageregion.

I 2019 skrev VG om at en kattemorder ble jaktet på Romerike. Katten Trixie ble funnet uten hode. Flere katter ble funnet mishandlet og drept i samme området. Fire saker ble anmeldt til politiet. Undersøkelser fra veterinær viste at skadene i disse sakene kan ha blitt påført av mennesker.

Dette er bare noen eksempler på de kattedrapene som har vært omtalt i media de siste to årene, og på ingen måte noen fullstendig oversikt.

Les også: Hundekamper

Ble dømt for mishandling og drap av katt

Ifølge dyrevernsloven kan grov mishandling straffes med inntil tre års fengsel, men få blir straffet.

Sunnmørsposten omtalte i 2019 en sak der gjerningspersonene ble dømt: Tre tenåringer ble dømt for å ha mishandlet og drept en katt. Gjerningspersonene var to jenter og en gutt, som alle var under 18 år da mishandlingen ble utført. Katten ble overkjørt av moped to ganger av gutten. Retten mente at de to jentene deretter fanget katten i en sekk, som ble kastet høyt i luften før den deiset i bakken. Etterpå ble den nok en gang overkjørt av moped. Tenåringene skal deretter ha fylt sekken med steiner og kastet den i sjøen.

Gutten fikk seks måneders ungdomsstraff, mens de to jentene fikk kortere, betingede dommer.

Flere uttaler at det særlig er katter som er utsatt for grov vold.

Viktig å ta vold mot dyr på alvor

Det er lett å føle seg maktesløs når man leser om disse sakene, men det er viktig at vi ikke later som om disse overgrepene ikke skjer. De skjer, og vi må bry oss nok til å snakke om det, skrive om det, og sørge for at mistanker blir varslet og at dyremishandling alltid blir politianmeldt.

Først og fremst på grunn av dyrenes soleklare rett til å ikke bli utsatt for mishandling, tortur og drap. For den som trenger ytterligere motivasjon for å engasjere seg, er forskningen klar på at dyremishandling er en betydelig indikator på vold mot mennesker – inkludert vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, voldtekt og drap. Dyremishandling er en av de tidligste markørene for fremtidig kriminell atferd – både voldelig og ikke voldelig.

At noen slipper unna med drap og tortur av katter og andre dyr, kan føre til at de ikke blir stoppet i å utvikle videre voldelige tendenser, som til slutt kan ramme også oss mennesker.

Kilder:

Dagbladet 2020: Sigurd mishandlet: 10 000 kroner i dusør

Nettavisen 2020: Voldsbølge mot katter: -Er ikke uvanlig

Dagbladet 2020: Kaster katt fra veranda

Indre 24, 2020: Grotesk mishandling og drap av katter – Dyrevernalliansen utlover dusør

VG, 2019: Jakter kattemorder på Romerike: Trixie ble funnet uten hode

Sunnmørsposten 2019: Tenåringer dømt for å ha mishandlet og drept katt

Forensic Research & Crimonology International Journal, 2018: Animal cruelty, pet abuse & violence: the missed dangerous connection

Johnson SA,

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook