Dyr og folk

Kjæledyr og kulde

Kalde vinterdager kan være farlig for dyra våre. Ikke bare kulden i seg selv, men også frostvæske og islagte vann kan medføre uvant risiko. I denne artikkelen finner du råd om hvordan du kan beskytte familiedyr i vinterkulda.

Den britiske veterinærforeningen har på sine nettsider delt råd om hva man bør være særlig oppmerksom på, for å beskytte familiedyr mot kaldt vintervær.

Innledningsvis gjør de oppmerksom på at å være utsatt for svært kaldt vær i lengre perioder kan føre til at dyr blir syke. Hunder trenger likevel å luftes. Dersom du ikke allerede har dekken til hunden din, bør du vurdere om den kan ha behov for det. Særlig eldre hunder og hunder med tynn pels kan ha behov for dekken.

Etter en tur på snø- og isføre, bør du tørke av potene og magen til hunden, slik at det ikke sitter igjen snø, isklumper eller grus i den. Sjekk også potene regelmessig for sprekker eller rødhet mellom tærne.

Les også: Julefarer for kjæledyr

Eldre katter bør holdes inne

Eldre katter bør holdes inne når det er kaldt ute. Unge, friske katter må ha enkel tilgang til ly og varme. Katter har også særlig høy risiko for forgiftning med frostvæske. Frostvæske kan, selv i små mengder, være dødelig. Lagre frostvæske på et trygt sted, og tørk straks opp eventuelt søl.

Har du kaniner i utebur må du sørge for at buret er godt beskyttet mot snø, regn og kulde. Det bør være ti til tyve grader i buret og dyrene må ha godt med varmt strø. Vurder å flytte buret inn i de kaldeste periodene. Mat og vannskåler til dyr som er ute må sjekkes regelmessig for frost og is.

Dyr og fyrverkeri: Er det verdt det?

Ikke la hunden gå på islagte vann

Når du er på tur med hund, bør du ikke la hunden gå ut på islagte vann og dammer (med mindre du vet at isen er trygg). Dersom uhellet skulle skje, og hunden går gjennom isen, bør du ta kontakt med profesjonelle for å få hjelp. Forsøker du å redde dyret alene, kan også du havne i en potensielt farlig situasjon.

Har du spørsmål og bekymringer knyttet til hvordan du skal ta vare på dyrene dine i kulda, bør du ta kontakt med dyrlege.

Dunk på panseret før du kjører

Uansett om du selv har katt eller ikke, bør du være klar over at katter på kalde dager kan krype inn i motoren på biler som står parkert. Embrace pet Insurance skriver på sine sider at det ikke er uvanlig at veterinærer får inn katter med alvorlige brannskader, eller enda verre – at katter dør i motoren på grunn av de alvorlige skadene som oppstår. Kattene varmer seg mellom motoren og panseret. Hjemløse katter med kattunger, kan til og med plassere kattungene sine der.

For å være på den sikre siden bør du derfor alltid dunke hardt i panseret et par ganger før du starter motoren. Det kan spare liv. Ta gjerne også en titt under bilen og bak dekkene før du kjører.

Husk fuglene: Mat på fuglebrettet

Barber poter med mye hår

Blue Cross for Pets anbefaler at du klipper/barberer bort hår på potene til hunder som har mye hår der. Hunder som har mye pels på potene, får ofte store snøklumper i pelsen. Dette er smertefullt for hunden. Hunder som klynker og stopper mye på tur, kan ha vondt i potene. Vurder i så fall potesokker.

Dersom du lufter hunden på veier som er saltet og/eller gruset, bør du vaske potene til hunden etter turen. Noen dager er det for kaldt til å gå annet enn korte turer. Lek heller ekstra med hunden inne.

Bruk refleks – både på hunden og deg selv.

Vurder å gi katten en dokasse inne, dersom den ellers går på do ute.

 

Kilder:

British Veterinary Association: Feeling the chill? Don’t forget to protect your pets this winter

Embrace Pet Insurance: A guide to cats in car engines 

Blue Cross for pets: Pets winter survival guide

 

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook